Nyheter & debattinlägg

Solceller hela vägen från Malmö till Östersund, kan det va nåt?

Wattway

Ja, i Frankrike har man nu bestämt sig för att bygga 1000 kilometer solväg under de närmaste fem åren. Enligt Frankrikes energi- och miljöminister Ségolène Royal är landets vägar bara trafikerade under runt 10 % av tiden – resten av dagen kan de producera solel.

De tänkta modulerna består av polykristallina kiselsolceller som inkapslats i flera lager av vattentäta, hållfasta och slittåliga material. Verkningsgraden är enligt tillverkaren Wattway 15 %, och livslängden sägs vara mellan 10 och 20 år beroende på hur trafikerad ytan är. Den längre livslängden gäller exempelvis för parkeringsplatser.

Vill du dela detta inlägg?Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin