Nyheter & debattinlägg

Marocko inviger enorm anläggning för koncentrerad solkraft

Marocko

I början av februari invigdes Noor 1, den första delen av Noor Ouarzazate i Marocko, som ska komma att bli världens största anläggning för koncentrerad solkraft (CSP) med en kapacitet på 580 MW. När anläggningen är färdig kommer den att breda ut sig över en yta lika stor som Marockos huvudstad Rabat, med en halv miljon invånare.

Enbart Noor 1 har en kapacitet på 160 MW och består av 500 000 speglar som följer solens vandring över himlen. Tekniken innebär att speglarna koncentrerar solljuset till en punkt, där de mycket höga temperaturerna värmer en vätska. Vätskan driver sedan traditionella turbiner som i sin tur genererar elektricitet. Noor 1 har även möjlighet att lagra värme i flytande salt, som kan användas för att generera el även när solen har gått ner.

Parken är ett viktigt steg för Marocko, vars plan är att producera 42 % av elbehovet från sol, vind och vatten år 2020. I dagsläget får landet 94 % av sin totala energi från importerade fossila bränslen. Marocko ser även stor potential i att på sikt kunna exportera el till Europa, men då krävs en utbyggnad av kablar till Spanien och Frankrike.

Se filmen om Noor Ouarzazate på Världsbankens hemsida.