Nyheter & debattinlägg

Tankar från Nice: Sverige har unik möjlighet att bygga snyggt

Nice

Den här veckan skriver Solkompaniets David Larsson från Nice i Frankrike, dit han åkt för att diskutera byggnadsintegrerade solcellsanläggningar med andra forskare:

Sverige ligger flera steg efter många andra länder när det gäller solcellsmarknadens utveckling. Naturligtvis är det tråkigt att Sverige, med ambitioner om att vara ett föregångsland inom förnybar energi, sackar efter. Samtidigt kan detta kanske ge oss möjligheten att bygga snyggare anläggningar än exempelvis Tyskland, där fokus legat på att maximera den ekonomiska vinningen.

Frankrikes regeringen har tänkt precis så – att solcellsanläggningarna ska vara snygga – och därför gett höga inmatningstariffer till byggnadsintegrerade anläggningar. Kanske har man även haft en baktanke om att mer komplicerade installationer ska göra det möjligt att behålla modultillverkningen i Frankrike?

Ofta uppstår en diskussion om vad som egentligen är riktig byggnadsintegrering, så även i Frankrike. Därför finns två nivåer på stödet: ”Riktig byggnadsintegrering”, där solcellerna tar hand om vattentätheten och därmed är en del av byggnadsskalet, samt ”Förenklad integrering”, där en plåt under solcellsmodulerna tar hand om vattentätheten. För mig är den diskussionen egentligen irrelevant. Det som eftersträvas är, enligt min mening, två saker: estetik och kostnadseffektivitet. Ingenting annat. I Frankrike finns exempelvis många fula, men integrerade, lösningar som fått del av det statliga stödet. Det kan ju inte ha varit tanken från början!

Vi bygger fler och fler snygga solcellsanläggningar, byggnadsintegrerade ”på riktigt” eller ej, och det är förmodligen en trend som kommer att fortsätta. Häromdagen pratade jag med en svensk byggherre som nyligen byggt ett hus med solceller både på tak och fasad. Han upplevde att lägenheterna i huset var mer lättsålda än vanligt. Det är riktigt kul att höra!

Internationella energirådet (IEA) har ett antal arbetsgrupper, där representanter från olika länder utbyter erfarenheter och resultat från den senaste solcellsforskningen. IEAPVPS task 15 handlar om byggnadsintegrering av solceller, men arbetsgruppen gjorde även studiebesök på Nice Grid (där David är på bilden) – ett projekt som handlar om att skapa smarta elnät som bättre kan hantera ökad småskalig produktion av förnybar energi.

Läs mer om IEA PVPS Task 15.