Nyheter & debattinlägg

Syns vi i Almedalen?

visby-644587_640

Efter förra årets succéer ordnar vi i år två egna seminarier i Almedalen, självklart om solel och elbilar.

Solel – så hundradubblar vi till 2030 i Sverige
Även om Medelhavsområdet är känt för sitt soliga väder är Sveriges förutsättningar nästan lika bra: drygt hälften av solinstrålningen som når Rom träffar även Visby. Ändå är Italien hundra gånger bättre på solel än Sverige. Där kommer nästan tio procent av elen från solen, här mindre än en promille. Vad behövs för att vi ska hundradubbla? Hur tänker fastighetsägare som bygger solel idag? Och vad behöver regeringen göra för att solel ska ha en strålande framtid även i Sverige? Det diskuterar Solkompaniets Johan Öhnell med Fredrik Wirdenius, VD Vasakronan, Anders Lago, förbundsordförande HSB och Petra Hallenbrant, kundchef Telge Energi. Tomas Kåberger, professor i industriell energipolicy på Chalmers, är moderator.
Tid: 6/7 2016 09:00 – 09:50
Plats: Uppsala universitet, Campus Gotland, Cramérgatan 3, Sal F14.

Elbilen slår igenom 2018 – men var ska man ladda?
Nästa generations elbilar kommer år 2018. Då når räckvidd och pris en så attraktiv nivå att alla bilköpare kommer att överväga en elbil. Det innebär inte bara ett bränsleskifte, utan också en beteendeförändring. Det blir viktigt att slippa åka och tanka – elbilen laddas över natten så att den alltid är fulladdad på morgonen. Vilka krav ställer det på morgondagens samhälle och laddinfrastruktur? Och vilka är drivkrafterna bakom omställningen? Det diskuterar Solkompaniets Jon Malmsten, Som även är projektledare för Elbilslandet, med bland annat Alexandra Österplan, kommunikationsansvarig på Nissan.
Tid: 6/7 2016 08:00 – 08:50
Plats: Björkanderska, Skeppsbron 24, F22.

Dessutom medverkar vi vid följande seminarier:

Solrevolution, var god dröj
Alla gillar solel, priserna har rasat och tillgängligheten har ökat. Så varför händer det så lite i Sverige? Vem ska ta ansvar för att sätta fart på solrevolutionen och vad är det som saknas för att det ska hända? Det diskuterar Solkompaniets Johan Öhnell med bland andra Naturskyddsföreningens Anna Wolf.
Arrangör: Naturskyddsföreningen, Solkompaniet, Telge Energi
Tid: 6/7 2016 11:00 – 11:40
Plats: Donners Brasserie, restaurang, Donners plats 3, Uteserveringen

Hur miljövänlig kan elbilen bli?
Elbilen lyfts ofta fram som en av lösningarna för att nå en fossilfri fordonsflotta både i Sverige och internationellt. Men hur miljövänlig är den? Och hur miljövänlig kan den bli? Det diskuterar Solkompaniets Jon Malmsten med bland andra Anders Nordelöf från Chalmers.
Arrangör: Naturskyddsföreningen
Dag: 4/7 2016 13:00 – 13:40
Plats: Donners Brasserie, restaurang, Donners plats 3, Uteserveringen

Hoppas att vi ses i Almedalen!