Nyheter & debattinlägg

Sveriges största solelpark växer fram

DCIM100MEDIADJI_0119.JPG

Läs mer om våra tjänster inom solelparker.

Har du åkt E6:an mellan Malmö och Göteborg på sistone? Då har du förmodligen sett Solkompaniet bygga Sveriges största solelpark strax söder om Varberg. Har du inte haft vägarna förbi? Då finns massor av bilder nedan (klicka för större bilder).

Solelparken, som är beställd av Varberg Energi, växer nu upp i anslutning till vindkraftverken vid motorvägen. Parken är ett bra exempel på att sol och vind fungerar utmärkt ihop; här kan solparken använda elnätet som redan är utbyggt. Dessutom kommer elproduktionen att komplettera varandra, solel dagtid på somrarna och vindel mer på kvällar och under den mörka årstiden.

Solparken är på 2,7 MW och kostar 23 MSEK, vilket även visar att kostnaden för solel från riktigt stora anläggningar sjunkit kraftigt. Årsproduktionen är beräknad till 3 GWh. Värt att notera är även hur fort det går. Från kontrakt till färdigställande tar det inte mer än tre månader till parken börjar leverera el!