Nyheter & debattinlägg

Har du en forskningsidé?

books-768426_1280

Vad behövs för att solceller ska bli en naturlig del i framtidens byggnader och energisystem? Det är grundfrågan för Solkompaniets forskning och utveckling. Därför driver vi exempelvis projekten Solceller i flerbostadshus, där vi vill öka värdet på solelen som inte används direkt i byggnaden, och Förbättrad elproduktionsutvärdering, där vi utvecklar metoder för att bättre bedöma den faktiska elproduktionen från solcellsanläggningar runt om i landet.

Vad behöver utvecklas för att din organisation ska kunna satsa mer på solceller? Behövs bättre system för övervakning och uppföljning av dina anläggningar? Saknar du solcellsprodukter för takrenovering, eller kanske något helt annat? Nu söker Solkompaniet nya idéer och forskningssamarbeten, både med befintliga samarbetspartners och med nya kontakter.

Nyligen meddelade Energimyndigheten att de satsar 160 miljoner kronor på det nya forskningsprogrammet El från solen under 2017-2020, där den första ansökningsperioden pågår fram till den 1 september. Regeringen har nyligen också presenterat fem strategiska samverkansområden, däribland Smarta städer och Nästa generations resor och transporter. Det ger goda förutsättningar att fortsätta utveckla solcellsmarknaden, liksom eldrivna transporter som är vårt andra fokusområde.

Har du en idé? Tveka inte att höra av dig till David Larsson, david.larsson@solkompaniet.se.