Nyheter & debattinlägg

Lågprisrekord i Chile

altiplano-772328_640

I mitten av augusti slogs ett nytt solrekord i Chile. Det spanska bolaget Solarpack lovade då att bygga en solcellsanläggning som levererar solel för $29.10 per MWh, vilket motsvarar 26 öre per kWh. Så billigt har solel aldrig förr producerats i världen!

I Chile byggs elproduktionen ut genom budgivning. Bolag lämnar bud på hur billigt de kan tänka sig att bygga elproduktionsanläggningar, och sedan antar staten de lägsta buden oberoende av produktionsslag. Vid auktionen i augusti var solel billigare än alla andra förnybara energislag, och ungefär halva priset jämfört med kolkraft.

Solcellsanläggningen kommer att ha en storlek på 120 MW , vilket kan jämföras med Sveriges största anläggning som är på 2,7 MW . Det rekordlåga priset förklaras dels med de senaste årens kraftiga prisnedgången för solceller, dels med de goda förutsättningarna på platsen. Solcellsanläggningen kommer att ligga i Atacamaöknen i norra Chile, vilket är en av världens soligaste platser.