Nyheter & debattinlägg

Solskattediskussion med Finansdepartementet

magdalena_andersson_during_the_-budget_walk-_to_parliament_oct_23_2014_01

I augusti lovade Finansminister Magdalena Andersson att göra något åt solelskatten för fastighetsägare med mer än 255 kW solceller. I början av september presenterade regeringen budgetpropositionen för 2017, där de skrev så här:

”Regeringen ser också skyndsamt över förutsättningarna för att skattemässigt gynna solenergi, i synnerhet den el som produceras och förbrukas bakom en och samma anslutningspunkt.”

Solkompaniet arbetar nu genom Solelkommissionen för att ett nytt lagförslag ska komma så snart som möjligt och träda i kraft under 2017. Den 4 oktober hade Johan Öhnell ett möte med Finansdepartementet för att gå igenom Solelkommissionens förslag till lösning. Lösningen innebär att större fastighetsägare ska få samma nedsättning av energiskatten, till 0,5 öre/kWh, som den tillverkande industrin och större serverhallar får. Den lösningen uppfyller EU:s statsstödsregler och gör att Sverige inte ens behöver be EU om lov för den lägre energiskatten.

Annat, som den solcellsintresserade bör notera i höstbudgeten, är att energiskatten höjs med 3 öre den 1 juli 2017, för att sedan höjas ytterligare 2018. Detta ökar värdet på egenproducerad solel för exempelvis villaägare och andra som inte berörs av solskatten.

Vill du dela detta inlägg?Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin