Nyheter & debattinlägg

Solkompaniet i DI: Låt solen betala elräkningen

di

I helgen som gick fanns fyra hela sidor om solel i  DI Lördag. Tidningens reporter hade nämligen bjudit hem Solkompaniets styrelseordförande Johan Öhnell och projektledare Christian Åkerström till sin tvåplansvilla för att undersöka förutsättningarna för att installera solceller.

”Du har ett väldigt bra tak, solinstrålningsmässigt. Det skulle förmodligen göra många avundsjuka på de solcellsforum på nätet där man diskuterar sådana saker”, säger Johan Öhnell, samtidigt som han berättar att solcellsmarknaden väger så det knakar:

”Om vi passerar 100000 villor på fyra år vore det fantastiskt. Mer realistiskt är nog 50000. Men år 2030 tror jag att de 500000 villor som har bra tak, sett till solinstrålningen, kommer att ha solceller.”

Idag har runt 10 000 villor solceller, men utbyggnaden kan ske snabbt.

”Vi är fortfarande väldigt mycket i början av utvecklingen av solel. Som jämfö­relse har det köpts 1 miljon nya värmepumpar under de senaste 10–15 åren” fortsätter Johan.

Hela artikeln hittar du här!