Nyheter & debattinlägg

Från regn och rusk till högtryck och värmebölja

sun

Årets sommarväder var verkligen varierat, från ständiga regnskurar till eviga sommardagar. Men hur var det egentligen med solinstrålningen?

När SMHI nu presenterat statistiken för sommaren syns att de åtta första månaderna av 2016 ligger ganska nära normalåret. Sommaren kom tidigt, och solinstrålningen låg på många håll en bit över normalåret i maj, juni och juli. Sedan dippade den under augusti, när många hade semester, och låg då under normalåret i nästan hela landet.

globalstralning

Statistiken för september är inte med i tabellen ovan, men vi är många som minns eviga högtryck och soliga sommarkvällar långt in på höstkanten. Då de kommande vintermånaderna har relativt liten påverkan på årsstatistiken kan vi redan nu säga att de platser som haft en solig september förmodligen också landar på en årsstatistik över det normala.

Hitta mer statistik på SMHI:s hemsida!