Nyheter & debattinlägg

Tankar om Teslas soltak

tesla

I somras kom nyheten om att Tesla planerar att köpa SolarCity, bland annat för att utveckla helt integrerade system där solceller, batterilagring och elbilar samverkar. I slutet av oktober släppte så företagen två gemensamma nyheter, som de menar kommer att revolutionera energimarknaden. Dels släpptes två nya batterier med högre lagringskapacitet än tidigare, Powerwall 2 på 14 kWh och Powerpack 2 på 210 kWh, och dels lanserades flera varianter av takmaterial med integrerade solceller.

Produkterna presenterades av Teslas VD Elon Musk på en villagata i Los Angeles (närmare bestämt inspelningsplatsen för serien Desperate Hosewives). Alla de omgivande taken hade täckts med snygga lösningar, där solceller integrerats i exempelvis röda takpannor och svarta takplattor. Sådana lösningar är viktiga om solenergi ska kunna få ett riktigt brett genomslag, eftersom vanliga moduler varken passar storleksmässigt eller utseendemässigt på en hel del hus.

tak

Teslas produkter liknar dock många av de lösningar som redan finns på marknaden. Bromsklossen just nu är att sådana lösningar är alltför kostsamma, då de produceras i liten skala, har lägre verkningsgrad och är tidsödande att installera. Vid lanseringen av Teslas produkter nämndes inget exakt om varken verkningsgrad, pris, hur de ska installeras och repareras eller hur de kommer att säljas. Därmed är produkternas genomslagskraft svårbedömd i nuläget, men det kommer naturligtvis att bli otroligt spännande att följa utvecklingen framöver!

Se hela lanseringen på Youtube!

Läs mer om Solkompaniets tjänster och forskning inom solceller.

Vill du läsa mer om Tesla?