Nyheter & debattinlägg

God jul och gott nytt år önskar Solkompaniet!

jul_tomte_sv

När det nu är dags att summera 2016 kan vi konstatera att det varit ett mycket händelserikt år för solel, både i Sverige och globalt. På många håll i världen är solceller nu det billigaste sättet att generera förnybar el. Utbyggnaden sker med full fart och priserna sjunker stadigt. Här på hemmaplan har året inneburit många efterlängtade regelförändringar, som gör det ännu enklare för alla att producera egen förnybar el.

Under sommaren kom solel för första gången in i lagboken och det blev därmed tydligt att mindre solelproducenter inte beskattas för den el de använder själva. Strax därefter blev det klart att det viktiga och välfungerande elcertifikatsystemet utökas och förlängs till 2030. I oktober presenterade Energimyndigheten en solelstrategi för Sverige, och för första gången kvantifierades att solelen ska utgöra 5–10 % av den svenska energimixen. En månad senare meddelade finansminister Magdalena Andersson att även sjukhus, skolor och köpcenter slipper solelskatten, vilket innebär att alla fastighetsägare nu lugnt kan fortsätta att installera solceller. Slutligen avslutas året med att momsplikten för små solelproducenter försvinner, vilket gör det mycket enklare för exempelvis villaägare med solceller att sälja sitt överskott.

På Solkompaniet har vi under året bland annat byggt Sveriges största solcellsanläggning. Två gånger. Först 1,1 MW på Väla Centrum i Helsingborg och sedan 2,7 MW hos Varberg Energi längs E6:an mellan Malmö och Göteborg.

Nu ser vi fram emot 2017, då vi fortsätter att jobba hårt för att det ska bli ännu enklare för alla att producera egen solel. Vårt fokus blir att arbeta för allas rätt att använda elnäten för att flytta solel, för ett utökande av skattereduktionen så att andelsägande av solceller blir möjligt och för en flytt av villaägarnas skattereduktion till elräkningen, så den fås månadsvis istället för ett år senare.

Till dess önskar vi på Solkompaniet alla en riktigt god ju och ett gott nytt år!