Nyheter & debattinlägg

Stort steg framåt för elcertifikatsystemet

Footprint

Energiöverenskommelsen förra året innehöll en förlängning av elcertifikatsystemet till 2030 med 18 TWh, men inte hur det skulle ske. Det har skapat stor oro och sänkt priserna på elcertifikat under Q1 2017.

– Häromveckan kom regeringens proposition med ett antal goda nyheter för förnybar el. Kvotkurvan för åren 2020-2030 blir linjär med 2 TWh per år, tidigare förslag var baktunga, så det är ett stort steg framåt, menar Solkompaniets ordförande Johan Öhnell.

Priserna på elcertifikat steg också kraftigt när beskedet kom. Elcertifikaten har inte varit avgörande för utbyggnaden av solel, men kommer att bli en viktig del efter 2020 när investeringsstödet med stor sannolikhet är avslutat. Elcertifikatsystemet kommer vara igång fram till 2045, eftersom alla anläggningar får stöd i 15 år från startdatum.