Nyheter & debattinlägg

Workshop i Stockholm den 20 september: Solcellsanläggningar i världsklass

IMG_0233

I september anordnar de svenska deltagarna i forskningsprogrammet IEA Task 13 en spännande workshop om solcellsanläggningars prestanda och tillförlitlighet. Det är en uppföljning på den uppskattade och välbesökta workshop som hölls i Tekniska Nämdehuset i oktober 2016. Anmälan och program hittar du längre ner på sidan.

Dagen äger rum i Stockholm den 20 september 2017 och arrangeras av de svenska deltagarna i det internationella forskningsprojektet IEA PVPS Task 13; ABB Corporate Research (Bengt Stridh), Paradisenergi (Johan Paradis), Solkompaniet (Mårten Lind) samt RISE (Anne Andersson).Huvudfokus ligger på de senaste internationella erfarenheterna kring prestanda och tillförlitlighet från ovan nämnda forskningsprogram. Detta varvas med föredrag om kommersiell serviceverksamhet, lärdomar från kommunala satsningar samt koppling till landets övergripande strategi. Dagen avslutas med ett studiebesök vid Stockholms stads solcellsanläggning på Kulturhusets tak (se bilden ovan) som i dagarna fyller 10 år och som är ett levande bevis på att solceller i hög grad är underhållsfria och tillförlitliga.

Målgruppen är främst installatörer, investerare och ägare av solcellsanläggningar.

Varmt välkomna!

När? Den 20 september klockan 9.00 till 16.00
Var? Kulturhuset (Foajé 3), Stockholm
Kostnad? 700 kronor för konferens, lunch och kaffe exklusive moms.

Anmälan

Anmäl dig nedan, eller via den här länken. Sista anmälningsdag är den 13 september 2017.

Workshop 20/9
700 kr

Program

 • 9:00-9:30 Registrering, kaffe och smörgås.
 • 9:30-9:45 Sveriges representanter i IEA PVPS Task 13 hälsar alla välkomna.
 • 9:45-10:30 Investeringskalkyl för solceller. Erfarenheter från IEA PVPS Task 13 och MDH-projektet “Investeringskalkyl för solceller”. Bengt Stridh, ABB Corporate Research och adjungerad lektor på Mälardalens Högskola.
 • 10:30-11:15 Opex – Det sista hindret för solkraftens segertåg? Vilka generella slutsatser kan vi dra och vad är applicerbart på den Svenska marknaden? Johan Paradis, solcellskonsult på Paradisenergi AB.
 • 11:15-12:00 Stockholms stads solcellssatsningar. Erfarenheter från Hållbara Järva och GrowSmarter. Lisa Enarsson, projektledare Stockholms stad.
 • 12:00-13:00 Lunch.
 • 13:00-13:45. Erfarenheter från fältinspektioner. Anne Andersson, forskare på RISE.
 • 13:45-14:30 Service, behövs det? Erfarenheter från ett års dedikerad serviceverksamhet. Lars Hedström, VD Solkompaniet.
 • 14:30-15:15 Eftermiddagsfika.
 • 15:15-15:45 Förslag till solelstrategi och förutsättningar för solel i Sverige. Energimyndigheten berättar om solelstrategin och om det bredare arbetet med solel hos myndigheten. Sara Grettve, handläggare på Energimyndigheten.
 • 15:45-16.30 Studiebesök, solcellsanläggning.