Nyheter & debattinlägg

Umeå satsar på uthyrning av solcellsanläggningar

Umeå Energi erbjuder hyrlösning med solceller

Umeå Energi har erbjudit sina kunder att via dem köpa solcellsanläggningar sedan år 2015. I år satsar de på att komplettera med möjligheten att hyra sin solcellsanläggning. Vi ställde tre frågor till Emma Jakobsson som är affärsutvecklare på Umeå Energi.

Hur fungerar er hyrlösning?
Kunden inleder alltid med att via Umeå Energis webb själv ta fram ett prisförslag för sitt tak och för den storlek på solcellsanläggning som passar kundens förutsättningar bäst. Om det verkar intressant för kunden genomför vi ett platsbesök hos kunden där vi mäter upp och fotar taket samt tittar på förutsättningarna för installation på taket. Därefter tar vi fram en skarp offert till kunden för hyra av solceller. I hyran som regleras med en månadsavgift ingår att vi:

  • Monterar och driftsätter solcellsanläggningen
  • Söker bidrag från Länsstyrelsen
  • Ser till att kunden har avtal för försäljning av överskottsel

Umeå Energi ansvarar för solcellerna under hela avtalstiden. När avtalstiden går ut har kunden möjlighet att förlänga avtalstiden till en lägre månadsavgift eller att köpa loss anläggningen.

Hur har responsen varit från era kunder? Ser ni någon skillnad i intresse jämfört med att köpa en anläggning?
Vi ser stor skillnad i intresse från våra kunder. Vi lanserade våra solcellspaket 2015. Under de två första åren installerade vi knappt tio anläggningar. I år kommer vi att installera ett fyrtiotal.

Vad händer med avtal och anläggning om en kund säljer sin bostad?
Om kunden säljer sin bostad har den möjlighet att antingen överlåta avtalet till den som övertar bostaden eller att köpa loss anläggningen.

Läs mer om Umeå Energis lösning