Nyheter & debattinlägg

Har du installerat mycket solceller?

Nytt år, solen återvänder men det är också nya regler som gäller för solkraften.

Förutom ren el och investeringsbidrag får du tyvärr också lite administration på köpet när du installerat mycket solceller på dina byggnader. Här går vi igenom ett par saker du behöver ha koll på.

Har du som fastighetsägare byggt nya anläggningar under året som gått har du kanske passerat 255 kW totalt? Då behöver du anmäla till Skatteverket att du är skattskyldig för energiskatt. Det innebär att du deklarerar och betalar in energiskatten månadsvis. För din egen solel får du en skattenedsättning till 0,5 öre/kWh. För elen du köper in betalar du full energiskatt, dvs 32,5 öre/kWh. Tänk på att också meddela ditt elnätsbolag att de inte längre ska fakturera energiskatt, eftersom du är skattskyldig själv.

Om du har solelanläggningar som producerar mer än 60 000 kWh/år, som förbrukas i fastigheten, är du kvotpliktig för elcertifikat och behöver anmäla det till Energimyndigheten. Kvotplikten deklarerar man en gång per år, senast den sista mars. För 2017 är kvotplikten 24,7 %. Det innebär att du får annullera 24,7 % av elcertifikaten du erhållit för din solelanläggning i deklarationen. Den överskjutande delen av elcertifikaten kan du sälja. Marknadspriset idag är 70 kr/elcertifikat (7 öre/kWh).

Känns det här krångligt? Våra konsulter hjälper gärna till att reda ut vad som gäller för dina anläggningar.
Här hittar du kontaktinformation till oss på Solkompaniet