Nyheter & debattinlägg

Elbilar i Vitryssland

Hur kan antalet elbilar öka i Minsk, Vitryssland?

I höstas var Solkompaniet i Minsk för att hjälpa NEFCO, Nordic Environment Finance Corporation, att undersöka drivkrafter och hinder för en övergång till elbilar i Vitryssland. Arbetet mynnade ut i ett större projekt som nu har påbörjats. Tillsammans med en lokal bank, Belarusky Narodny Bank, kommer de att utveckla affärsmodeller och underlag som gör det möjligt för banken att finansiera investeringar inom elbilar och laddinfrastruktur. Banken har beviljats ett lån på 2,5 miljoner euro av NEFCO.

Det ska bli spännande att se om övergången till elbilar kan ta fart i Vitryssland. Där är det snarare är ekonomiska argument än miljöaspekter som driver omställningen, säger Jon Malmsten som arbetat med projektet.

Läs mer om Nefcos satsning i Vitryssland
Vill du också ha hjälp med strategier kring elbilar och laddinfrastruktur? Kontakta våra konsulter!