Nyheter & debattinlägg

Elpriserna kvar på rekordnivåer i september

elpriser - förnybar el - elledning

Elpriserna på elbörsen i juli och augusti var de högsta, inklusive vintrarna, sedan år 2011. Priserna har fortsatt på samma nivå i september. De senaste 30 dagarna har de i genomsnitt varit 55 öre, vilket innebär att du som elkund med ett rörligt elpris inklusive energiskatt (men utan moms och elnätsavgift) har ett elpris på 1 kr per kilowattimme. Orsaken till de höga elpriserna är en kombination av vädret i sommar, låg vindkraftsproduktion och ökat behov av el för kyla, det senare främst ute i Europa. Dessutom har kolpriserna gått upp och kostnaden för att släppa ut koldioxid inom EU har fyrdubblats under året. De kraftigt ökade elpriserna förbättrar kalkylen för egen solel för både företag och privatpersoner. Och visar att på framtidens elmarknad kan elpriserna vara som högst på sommaren när solcellerna producerar som mest!

Är du intresserad av att installera solel? Solkompaniet är marknadsledande på solceller till företag. Hör av dig till oss!