Nyheter & debattinlägg

Pressmeddelande: Antalet solcellsanläggningar i Uppsala ökar kraftigt

Apotea.se, Morgongåva

Solcellsboomen: Antalet solcellsanläggningar i Uppsala ökar kraftigt

Solcellsboomen har nått Sverige och Uppsala ligger i framkant. Antalet solelanläggningar i Vattenfalls elnät har ökat med 62% jämfört med 2017. Idag öppnar Sveriges största solelmässa i Uppsala med rekordstort antal föranmälda deltagare.

I Sverige kommer fortfarande bara 0,2 % av vår el från solen, vilket kan jämföras med 8 % i Tyskland som har ungefär lika mycket solinstrålning som Sverige. Nu har äntligen solelboomen tagit fart och i år kommer för första gången mer än 10 000 solelanläggningar att installeras i Sverige.

Stuns, Uppsala kommun och Svensk Solenergi anordnar återigen den populära konferensen som ökar varje år. Antalet anmälda deltagare till Uppsala Konsert & Kongress är över 800 personer i år vilket också speglar branschutvecklingen i övrigt.

En viktig orsak till att solel växer extra snabbt i Uppsala är att kommunen tidigt satsat på att sätta tydliga mål för solel och att Stuns drivit på för att öka kunskapen om solel. Solelmässan är ett utmärkt initiativ som ser till att solelboomen fortsätter, säger Johan Öhnell, vd på Solkompaniet.

I Uppsala län finns även Sveriges största solelanläggning på tak. Den invigdes i mars 2018 på Apoteas nya logistikbyggnad i Morgongåva. Den producerar lika mycket el som 300 solelanläggningar på villor och kommer göra att Uppsala län klättrar uppåt på listan över de län som har mest solel i Sverige.

Kontakt

Johan Öhnell, 0708-51 58 50, johan.ohnell@solkompaniet.se

Om Solkompaniet

Solkompaniet startade 2010 och är marknadsledande inom solceller till företag i hela Sverige. Bolaget omsätter över 100 MSEK. I projektbolaget projekterar, bygger och utför vi service på solcellsanläggningar hos större fastighetsägare. I vårt konsultbolag arbetar vi med förstudier, kartläggningar av fastighetsbestånd och strategisk rådgivning om teknik och regelverk kopplat till solel. www.solkompaniet.se. Dotterbolaget IBC SOLAR AB är solelgrossister och erbjuder även projekteringsverktyg och utbildning till lokala installationsbolag. www.ibcsolar.se

Läs om invigningen av solcellsanläggningen i Morgongåva