Nyheter & debattinlägg

Frukostmöte med Rickard Nordin (C)

Rickard Nordin och Johan Öhnell

Idag har Solkompaniet haft besök av Rickard Nordin, klimat och energipolitiskt talesperson för Centern, för att prata solel och omställningen till helt förnybar energi.

Solkompaniet är initiativtagare till Solelkommissionen ett nätverk, där Vasakronan, JM, HSB och Telge Energi arbetar för att kundägd solel ska ha enkla och tydliga regelverk. Mycket bra har hänt med regelverken under de senaste åren och Rickard har varit pådrivande för att förbättra möjligheterna för kundägd solel.

En stor fråga vid frukostmötet var investeringsstödet för solel. Vi på Solelkommissionen vill ha en utfasning av stödet till företag och att det för villaägare ersätts av en Solrot. Därför kändes det betryggande att Rickard har samma agenda. Centern vill införa ett grönt avdrag, som innefattar både solel och solvärme, men även lagring och laddning. Det skulle vara en bra lösning för villaägare. Dagens investeringsstöd är krångligt att söka och det finns alltid kö och en osäkerhet om pengarna kommer räcka till alla. Viktigt är även att våra politiker i alla partier tar fram en långsiktig plan för att fasa ut investeringsstödet till företag. Idag finns en lång kö som måste betas av innan man kan börja utfasningen, så det är bråttom att få till en plan för att successivt sänka från 30 procent, till 20 procent och sedan 10 procent de kommande åren. Annars riskerar politiken att kraftigt störa den solelboom som nu äntligen startat i Sverige.

Regelbundna erfarenhetsutbytesmöten

Solkompaniet har varje vecka möten där vi utbyter erfarenheter med varandra inom bolaget. Ibland bjuder vi också in externa personer och Rickard Nordin från Centern var dagens gäst.

Nyfiken på Solelkommissionen? Läs mer.

Har du en fråga om hur regelverket påverkar er? Våra konsulter hjälper gärna till att utreda förutsättningarna för solel. Hör av dig!

Vill du också vara en del av Solkompaniet? Vi söker kontinuerligt nya kollegor. Läs mer om vilka lediga tjänster vi har ute nu.