Nyheter & debattinlägg

Minister- och borgarrådsbesök på Solkompaniet

Per Bolund och Katarina Luhr besökte Solkompaniet.

Måndagen den 17 december var Per Bolund, finansmarknads- och konsumentminister och Katarina Luhr, klimat- och miljöborgarråd Stockholm stad på besök hos oss på Solkompaniet. De ville ha vår syn på solelboomen som äntligen startat i Sverige och vad som är viktigt för att den ska fortsätta.

Självklart var osäkerheten om investeringsstödet en av frågorna som diskuterades. Vi framhöll vikten av att miljö- och energidepartementet tar fram ett konkret förslag till SolRot som kan ersätta investeringsstödet till villaägare. Det är bråttom eftersom en SolRot måste finnas framme när investeringsstödet avslutas, annars riskerar vi att luften går ur villamarknaden. En SolRot kan vara på 50 procent av arbetskostnaden, det vill säga betydligt lägre än dagens investeringsstöd, men är nog så viktigt för att få villamarknaden att fortsätta utvecklas positivt. Villataken står ungefär halva potentialen för solel i Sverige, så även om taken inte är stora är de många och viktiga.

Vi lyfte även frågan om att 255 kW-gränsen måste bort så att även de stora taken kan användas för solel, något som både Per och Katarina insåg betydelsen av. Mötet avslutades med ett besök på Malmgårds nya solelanläggning, ett resultat av nätverket Solelstaden Västberga, som utmanar Sverige om att vara den soleltätaste stadsdelen.

Bildtext: Framför snötäckta solceller. Från vänster Axel Alm, Solkompaniet, Per Bolund, finansmarknads- och konsumentminister, Katarina Luhr, klimat- och miljöborgarråd Stockholm stad och Johan Öhnell, Solkompaniet.

Nyfiken på Solelstaden Västberga? Läs mer

Läs våra kommentarer till det förändrade solcellsstödet