Nyheter & debattinlägg

Ö-drift på riktigt

Solcellsmoduler i väntan installation på skärgårdsö

I det flesta fall bygger vi anläggningar som kompletterar med el när solen skiner – när solen inte skiner fås el från det allmänna elnätet. Under hösten har vi byggt en ovanlig anläggning. Den fungerar helt självständigt och försörjer en liten ö i Stockholmsskärgård med el. Ön är inte ansluten till det allmänna elnätet och jämfört med att bekosta en sådan anslutning var det en smart lösning att istället satsa på en egen elanläggning.

Hjärtat i anläggningen är två tak med solceller på totalt 20 kilowatt som laddar en batteribank med en lagringskapacitet på 60 kilowattimmar. Ström från batterierna omvandlas till 3-fas-växelspänning på 400 volt som ansluter till öns nybyggda elnät. När inte solen räcker till kopplas en generator in som drivs av biodiesel.

Anläggningen är byggd med solcellsmoduler från IBC SOLAR, kraftelektronik från SMA och litiumbatterier från BMZ.

Nyfiken på mer information om batterisystem för kommersiella fastigheter?