Nyheter & debattinlägg

Elpriset steg med 53 % under 2018

Elpriserna påverkar värdet av solelen

Elpriserna i Norden steg för fjärde året i rad och genomsnittspriset på elbörsen under 2018 blev 46 öre i Sverige. Det betyder att du som elkund betalar drygt 50 öre per kilowattimme (exklusive moms) beroende på elavtal och elbolag. Anledningen till prisuppgången var främst högre kol- och gaspriser och att priset för att släppa ut koldioxid inom EU steg kraftigt. Det påverkar även elpriserna i Norden. Det är också värt att notera för alla solelproducenter att månaden med det högsta elpriset var augusti!

2019 har startat med sjunkande elpriser, men som det ser ut just nu kommer de att ligga kvar på betydligt högre nivå än vi är vana vid i Sverige. Det gör att vi ser fram emot ännu ett år när värdet av egenproducerad solel kommer vara stort.

Läs vad vi tidigare skrivit om elpriserna