Nyheter & debattinlägg

Kunglig glans över Sveriges största solcellstak

Kungen besöker Sveriges största solcellsanläggning på tak

H.M. Konungen har varit i Morgongåva. Där besökte han Sveriges största solcellsanläggning på tak. Solcellerna finns på Apotea och förser hela det klimatsmarta logistikcentret med årsbehovet av el. Lokalerna invigdes under våren 2018 har en yta på 38.000 kvadratmeter. Själva solcellsanläggningen har en installerad effekt om 1500 kilowatt, består av totalt 5560 solcellsmoduler och producerar cirka 1,5 miljoner kilowattimmar förnybar el varje år.

Kungen har ett personligt intresse för solcellsteknik och förra året installerades solpaneler på Stockholms slotts tak.

Få stora solcellsanläggningar i Sverige

Nyligen släpptes statistik från SCB som visar att det under 2018 installerades över 10 000 solcellsanläggningar i Sverige. Bara fyra av dessa är i samma storleksklass som Apoteas anläggning. Anledningen är att dagens regelverk hämmar anläggningar över 255 kilowatt. Det gör att stora platta takytor som verkligen lämpar sig för solel ofta bara nyttjas till en liten del.

I samband med besöket genomfördes också ett seminarium om solcellsteknikens utveckling med professor Marika Edoff och professor Johan Tysk vid Uppsala universitet, samt Lars Hedström, en av Solkompaniets grundare. Under besöket deltog även bland andra Anders Wall och Johan Wall från Morgongåva Företagspark, landshövding Göran Enander samt kommunalrådet Marie Wilén från Heby kommun.

Läs mer om Kungens besök

Solelkommissionen

Solkompaniet driver sedan 2015 initiativet Solelkomissionen. Tillsammans med HSB, JM, Vasakronan och Telge Energi arbetar vi för att förbättra förutsättningarna för solel. Till exempel vill vi att 255 kilowatt-gränsen för solelanläggningar ska tas bort.

Läs mer om vilka frågor vi arbetar med 

Nyligen arrangerade Solelkommissionen ett lunchseminarium