Nyheter & debattinlägg

Hedersomnämnande till Västsveriges största soltak

Derome Plusshus - prisbelönt samarbete kring energiförsörjningen

Varje år delar föreningen Svensk Solenergi ut Solenergipriset. När priset delades ut år 2019 var det för sextonde gången. Solcellsanläggningen på Derome Plusshus utanför Varberg fick ett hedersomnämnande.

Juryns motivering Hedersomnämnande – Anläggning:

Derome Plusshus AB och Varberg Energi AB

Derome Plusshus nya fabrik i Värö är en modern produktionsanläggning som använder 100 % förnybar energi genom samarbete mellan lokala aktörer. Trähusfabriken har försetts med solceller – samägda med Varberg Energi – som svarar för hälften av elförsörjningen. Resten kommer från vind- och vattenkraft. Varberg Energi svarar även för drift och underhåll av pelletspanna som står för anläggningen värmeförsörjning. Ett samarbete att ta efter!

Se filmen om Deromes satsning på grön energi

Solcellsanläggningen är Västsveriges största på tak. Den har en installerad effekt om 600 kilowatt och byggdes under 2018 av Solkompaniet.

Priset delades ut i samband med Svensk Solenergis Årsmöte den 25 april i Göteborg. Prisutdelare var Stefan Bengtsson, rektor på Chalmers och Svensk Solenergis avgående styrelseordförande Wilhelm Löwenhielm.

Anders Carlsson, Derome och Madeleine Dragstedt, Varberg Energi

Stolta samarbetare – Anders Carlsson, Derome och Madeleine Dragstedt, Varberg Energi


Tidigare års vinnare och årets nominerade

Anläggningar som Solkompaniet byggt finns ofta med bland pristagarna för Årets Solenergianläggning. Se vår sammanställning.

Nyfiken på vilka fler som var nominerade till 2019 års pris? Du hittar listan på Svensk Solenergis hemsida.