Nyheter & debattinlägg

Övergång till högeffektiva solceller under 2020

Polykristallina solceller

Nu är förändringen som många förutspått här. Allt fler produktionslinor läggs om för att producera monokristallina solceller med högre effekt istället för polykristallina. När vi går in i 2020 kommer tillgängligheten på polykristallina solceller att vara begränsad.

Vår huvudleverantör IBC SOLAR har regelbundet möten med de stora tillverkarna, såsom GCL, Longi, Jinko och Trina och budskapet är tydligt: ”poly is dead”. Högkvalitativa polykristallina paneler från marknadsledande tier 1-leverantörer kommer att utgå. Under 2020 kommer det vara möjligt att att få tag på poly-moduler, men då typiskt från de producenter som Bloomberg Energy Finance rankar som nivån under de marknadsledande.

Den här produktförändringen sker samtidigt som prisskillnaden mellan mono och poly krymper. Att bygga med mono, som anses mer estetiskt, är idag ofta lika kostnadseffektivt tack vare att det går åt mindre monteringsmaterial och installationstid med till exempel 335 watt istället för 275 watt. Det innebär mer solel per kvadratmeter, vilket är en utveckling som vi på Solkompaniet välkomnar!

Solkompaniet hjälper er att producera solel

Vill du installera en solelanläggning på er fastighet? Ta kontakt med oss på Solkompaniet. Oavsett var du befinner i dina solcellsplaner så hjälper vi dig. Behöver du expertstöd, en kartläggning av takytorna i ditt fastighetsbestånd eller vet du redan var solcellerna ska installeras? Hör av dig till oss.