Nyheter & debattinlägg

Unikt sätt att upphandla solel

Svarta solpaneler på tak i Göteborg

Lokalförvaltningen i Göteborg har inom ramen för stadens hållbarhetsstrategi bestämt sig för att satsa rejält på solel. Delmålet för år 2030 är att producera mer än 35 gigawattimmar solel.

En av utmaningarna för att nå det höga målet är att hålla tempo i installationstakten. Därför har de upphandlat två entreprenörer på ramavtal för att kunna göra löpande avrop på projekt. Ett unikt sätt inom solelbranschen, där projekten vanligtvis upphandlas ett i taget. Lokalförvaltningen planerar nämligen för 30 – 40 solelanläggningar varje år på både befintliga och nya fastigheter. Vi på Solkompaniet gillar den här typen av samarbeten med ett effektivt arbetssätt, en kund som har ett tydligt mål och som delar vår syn om att det är bråttom med energiomställningen.

Det har tagit ett år att komma igång, men nu är vi uppe i det tempo vi vill ha och behöver. Nu har vi installerat totalt 3,5 megawatt, fördelat på cirka 35 olika projekt, berättar Lars Berndtsson, projektledare på Göteborgs Stad Lokalförvaltningen.

I takt med att vi lär känna varandra går det smidigare och startsträckan för varje projekt minskar. Det i sin tur innebär att vi kan investera mer i solel än i projektadminstration, avslutar Lars Berndtsson.

Bild: Strålande utsikter i Göteborg. Här en solelanläggning på 163 kilowatt på Stora Holm.

Har du flera projekt som ni vill handla upp? Ta kontakt med våra projektutvecklare!

Läs mer om vilka som valt att skriva ramavtal med oss