Nyheter & debattinlägg

Solenergipriset 2020 – Utmärkelser till Solkompaniets kunder

Campus Valla, studenthus Linköping

Sedan år 2004 delar branschorganisationen Svensk Solenergi ut Solenergipriset. Det är den 17:e gången i ordningen som nya utmärkelser delas ut. Syftet är att lyfta upp prestationer som bidrar till solelutvecklingen i Sverige.

Studenthuset i Campus Valla, Linköping fick hedersomnämnande inom kategori Årets anläggning för sin karakteristiska solcellstopp och för Akademiska Hus långsiktiga arbete med solel. Göteborgs stad Lokalförvaltningen fick hedersomnämnande för Årets prestation för sitt unika sätt att upphandla och effektivt bygga ut solel.

Juryns motiveringar Solenergipriset 2020:

Hedersomnämnande – Årets anläggning: Akademiska Hus – studenthuset Campus Valla, Linköping

Akademiska Hus har länge varit drivande inom solcellsinstallationer i hela Sverige och det nya studenthuset på Campus Valla i Linköping är inget undantag. Då huset, med en unik solcellsanläggning på taket, dessutom fått andra utmärkelser är det på plats att deras insatser nu uppmärksammas av Svensk Solenergi.

Läs mer om solcellsanläggningen på studenthuset i Linköping

Bilden ovan på studenthuset vid invigningen 2019. Foto: Jeppe Gustafsson/Bild Östergötland

Hedersomnämnande – Årets prestation: Göteborgs stad Lokalförvaltningen

Lokalförvaltningen har inom ramen för för stadens hållbarhetsstrategi satt upp ett mål om att generera mer än 35 GWh solel 2030. En av utmaningarna för att nå målet är att kunna hantera ett stort antal projekt under de kommande åren, såväl på befintliga som nya fastigheter. Därför har de upphandlat ett mindre antal entreprenörer på ramavtal för att göra löpande avrop på projekt. Ett beprövat sätt som nu använts framgångsrikt för solcellsanläggningar, där projekten vanligtvis upphandlas ett i taget.

Läs mer om Lokalförvaltningen i Göteborgs stads strategi kring solelinvesteringar

Vi gratulerar även vinnarna till Årets anläggning – Ramsviks Stugby och Camping, där Solkompaniets konsulter tidigt gjorde en förstudie som ligger till grund för installationen av solelanläggningen. Och förstås även till Årets prestation och Castellum för deras satsning “100 på sol” som innebär att de ska bygga upp emot 100 solcellsanläggningar på sina byggnader till 2025. Solkompaniet installerade en av deras solelanläggningar under förra året i Västberga, Stockholm.

Priserna delades ut den 8 juni 2020 via en digital ceremoni där årets pristagare också fick möjlighet att berätta om sin investering. Prisutdelare var Anna Werner, vd på Svensk Solenergi.

Vinnare och nominerade

Anläggningar som Solkompaniet byggt finns ofta med bland pristagarna för Årets Solenergianläggning. Se vår sammanställning.

Nyfiken på vilka fler som vann samt var nominerade till 2020 års pris? Listan över årets alla vinnare finns på Svensk Solenergis hemsida. Och listan över finalisterna hittar du här.

Om Solkompaniet

Solkompaniet är marknadsledande inom solel till företag sedan 2010. Vi jobbar också med energilagring och elbilsladdning. Har du ett projekt på gång? Hör av dig till oss!