Nyheter & debattinlägg

Stora skillnader i elpriset 2020

Elöverföring

Under 2020 har rapporterna i media om rekordlåga elpriser avlöst varandra. Det nordiska elpriset, som sätts per timme på elbörsen, har till och med oktober haft ett snittpris om 11 öre! Det kan jämföras med förra årets snittpris på 41 öre, så förstår vi dramatiken. Anledningen är att vintern var rekordvarm och att det dessutom blåste extra mycket. Sedan kom pandemin som minskade elbehovet och priserna sjönk ytterligare.

Samtidigt har det varit problem med att föra el från de regioner där den produceras till mellersta och södra Sverige där elkunderna är många. Det har gjort att skillnaderna i elpris mellan olika delar i Sverige också blivit rekordstora. I Stockholm och Göteborg har elpriset varit nästan dubbelt så högt, 21 öre och Malmö har haft ett snittpris på hela 25 öre. Och marknaden räknar med att de stora prisskillnaderna håller i sig under 2021.

Fördelen med egen solel på tak blir därmed väldigt tydlig, den produceras på samma fastighet som den förbrukas i.  Du minskar också din påverkan av dessa kraftiga prisskillnader som beror på problemen med att överföra el. Och de som har solel i södra Sverige kan vara mest nöjda i år. Där har solelen varit värd 127 procent mer än det nordiska elpriset!