Nyheter & debattinlägg

Helikopter lyfter materialet till Nordens största soltak

NREP Borås - takytan där Sveriges största solcellsanläggning byggs

Med en yta på 60 000 kvadratmeter och installerad effekt om fem megawatt blir solcellsanläggningen i Borås den största någonsin installerad på tak i Norden. Bakom investeringen står fastighetsinvesteraren NREPs logistikgren, Logicenters, samt hyresgästen Speed Group.

En så här stor solelanläggning kräver förstås mycket material. För att bland annat placera ut de närmare 15 000 (!) solpanelerna tog vi hjälp av en helikopter som under två dagar gjorde 700 lyft. Det gjorde materiallyftet både tidseffektivt och bättre ur arbetsmiljösynpunkt, vilket ligger i linje med att vi vill vara den bästa arbetsplatsen i branschen, berättar Karin Ekh, ansvarig projektledare på Solkompaniet.

Installationen pågår just nu och anläggningen beräknas vara klar under december. Förutom att vara unik i fråga om storlek, så är även garantin för anläggningen unik. Genom att välja IBC SOLAR både för paneler och montagesystem får kunden ta del av en ny 15-årig kombinationsgaranti, vilket borgar för en trygg och långsiktig elproduktion.