Nyheter & debattinlägg

Hedersomnämnande till Linde Energi

Solkraftspark bland får.

Solenergipriset 2021: Solhagen i Torphyttan får hedersomnämnande

Svensk Solenergi delar sedan år 2004 ut årets solenergipris. Och hedersomnämnande för årets anläggning går till solelparken som vi på Solkompaniet byggt åt Linde Energi. En solelanläggning som ligger i längs med riksväg 50 utanför Lindesberg. Parken rymmer får och energiproduktion i samklang.

Juryns motivering:

Solcellsparker har på några få år etablerats som en stark växande trend. Investeringskapital strömmar in och storleksrekorden slås på löpande band. För tre år sedan prisade vi Varberg park på 2,3 MW, nu diskuteras de första gigawattparkerna. Branschen är proaktiv och hittar lösningar på de nya utmaningar som kommer med stora parker.

De lilla lokala energibolaget Linde Energi visar med sin park hur även små aktörer kan agera i en mindre skala på denna marknad. Genom det mindre formatet, samutnyttjandet av betesmark och möjlighet till lokalt andelsägande, visar Solhagen i Torphyttan på ett okomplicerat men intressant sätt hur man kan hantera dessa utmaningar.

Hedersomnämnandet delades ut den 6 maj 2020 via en digital ceremoni där årets pristagare också fick möjlighet att berätta om sin investering. Prisutdelare var Anna Werner, vd på Svensk Solenergi.

Solhagen i Torhyttan har blivit prisad även tidigare. Läs mer om det här

Vinnare och nominerade

Anläggningar som Solkompaniet byggt finns ofta med bland pristagarna för Årets Solenergipris. Se vår sammanställning.

Nyfiken på vilka fler som vann samt var nominerade till 2021 års pris? Listan över årets alla nominerade finns på Svensk Solenergis hemsida.

Om Solkompaniet

Solkompaniet är marknadsledande inom solel till företag sedan 2010. Vi jobbar också med energilagring och elbilsladdning. Har du ett projekt på gång? Hör av dig till oss!