Nyheter & debattinlägg

Norrlands största solelpark planeras i Sundsvall

Birsta

I september påbörjas bygget av Norrlands största solelpark i Birsta, utanför Sundsvall. Den installerade effekten kommer att vara cirka tio megawatt och planeras vara i drift i början av nästa år. Solpanelerna som ska användas är tvåsidiga, vilket innebär att både fram- och baksidan av panelerna producerar el. Det ger en ökad elproduktion även på vintern när snön ligger på marken och reflekterar till baksidan av panelerna.

Det är Sundsvalls största fastighetsägare Lilium Fastigheter som är huvudägare till parken. Solkompaniet har fått förtroendet att uppföra parken.

Det här är en park som kommer ligga i anslutning till en trafikled in i centrala Birsta, vilket blir ett tydligt landmärke och symbol för en kraftfull miljösatsning. Det är kul att vi har fått förtroendet att uppföra parken och vi tror att Birsta i framtiden kommer att förknippas med solelparken, med förnyelsebar el och hållbarhet, säger Johan Roger, projektledare på Solkompaniet.

Vill du veta mer? Anmäl dig till vårt webbinarium om solel, 1 september kl. 08.15-08.45.