Nyheter & debattinlägg

Certifierad solcellsmontör – hur går det till?

Bild med logo: Svensk Solenergi - certifierad solcellsinstallatör

En av de första att göra – och klara – provet för att bli certifierad solelinstallatör i Sverige är Ted Björnström. Till vardags är han utbildare på Solelskolan hos oss på Solkompaniet.

Berätta lite om provet, hur gick det till Ted?

Provet är digitalt och pågår under maximalt en timma. Det är 50 slumpmässiga frågor med svarsalternativ. Ibland kan flera svar vara rätt, så det gäller att läsa ordentligt! Fokus på frågorna är på det viktigaste, de relaterar till arbetsmiljö, säkerhet och förstås installationsprocessen. Det hela handlar ju om att lyfta kunskapsnivån i branschen så att vi får en mer jämn kvalitetsnivå i Sverige. Frågorna handlar om både mindre och större solelinstallationer. Även om du framför allt arbetar med villainstallationer, så förväntas du ju känna till viktiga regler för större byggarbetsplatser.

Var det svårt?

Ja, det var en utmaning. Mitt tips är att verkligen ta det lugnt. Ta ett djupt andetag, läs vad de faktiskt frågar efter och inför provet – fräscha upp dina kunskaper. Det här sista gäller ju särskilt dig som redan jobbat några år i branschen.

Det är förstås alltid bra att läsa på innan ett prov. Vad har du för konkreta tips på förberedelser?

Jag har tre bra lästips!

  1. SEK Handbok 457 – Solceller – Råd och regler för elinstallationen, Svensk Elstandards oumbärliga handbok för oss som jobbar med solel
  2. Arbetsmiljöverkets broschyr ”Skydda dig mot fallrisker
  3. SIS nya handbok som kom i juni ”Montering av utanpåliggande solpaneler på yttertak

Tack Ted Björnström för att du delade med dig av dina tips och erfarenheter som nybliven certifierad solcellsmontör!

Vill du veta mer eller kanske också göra provet? Läs på Svensk Solenergis webbsida.

Ted Björnström
Certifierad solcellsmonör