Nyheter & debattinlägg

Elpriserna i september fortsätter slå rekord

fornybar_el_ledning

Efter en sommar med rekordhöga elpriser så fortsätter elpriserna uppåt. De tre första veckorna i september har elpriset varit 1,20 kr/kWh i snitt i södra Sverige (elområde 4) och 91 öre i mellersta Sverige. Samtidigt har terminspriserna som visar elpriset framåt i tiden stigit kraftigt. Ett terminskontrakt för 2022 för elområde 4 kostar drygt 70 öre och för elområde 3 nära 50 öre.

Prisuppgången har flera orsaker men det som långsiktigt driver upp elpriset är priset på utsläppsrätter inom EU. Det påverkar elpriserna i Sverige och flera prognosinstitut räknar med ännu högre priser för att släppa ut koldioxid eftersom det snabbar på utfasningen av kol och gaskraft.

Prisuppgången på el visar att egen solel, både på tak och mark, är ett utmärkt sätt att ta klimatansvar och slippa drabbas av rekordpriser på el. Egen solel är egentligen ett elavtal med fast pris i 30 år!

Text: Johan Öhnell, ordförande på Solkompaniet.

I somras hade vi en liknande situation. Läs vad vi skrev då.