Nyheter & debattinlägg

Tvåsidiga moduler producerar minst fyra procent mer

Bifacial-paneler

Tillsammans med finska Raseborgs Energi byggde vi en solelpark i Finland i våras. Parken består till hälften av tvåsidiga och till hälften ensidiga solpaneler. Det som skiljer tvåsidiga moduler från ensidiga är att baksidan har ersatts av ett genomskinligt material så att solenergi kan tas upp från två håll, eftersom ljuset reflekteras av marken. Det innebär att tvåsidiga solpaneler producerar el på både fram- och baksidan av solpanelerna – så kallade ”bifacial-moduler”.

Vi har samlat in och analyserat data från parken och det står klart redan efter en sommar att de dubbelsidiga panelerna producerar fyra procent mer el än de ensidiga modulerna. Det visar att de dubbelsidiga modulerna är ett kostnadseffektivt sätt att öka elproduktionen från solceller, framförallt om produktionsvolymerna ökar så att priserna sjunker. Mer el från samma yta helt enkelt.

Intresserad av att vi räknar på ett projekt med dubbelsidiga paneler för dig? Kontakta oss på info@solkompaniet.se.

Text: Lina Angmo, lina.angmo@solkompaniet.se

Vi har byggt Sveriges största solelpark med bifacial-moduler i Varberg.

Läs mer om det projektet här.