Nyheter & debattinlägg

House of Choice får hedersomnämnande – så var det att bygga solelanläggningen

Simon,-House-of-Choice

I februari utsågs vinnarna av Solenergipriset 2022. Med Solenergipriset vill branschföreningen Svensk Solenergi sätta fokus på solenergin och bidra till att öka kraftslaget i Sverige. Syftet är att sprida kunskap ute i landet om solenergibranschens mest spektakulära projekt och därigenom väcka nyfikenhet och skapa intresse. Solkompaniets solelanläggning på nollenergihotellet House of Choice i Stockholm fick hedersomnämnande inom kategorin Årets anläggning. Solceller finns installerat på taket, glastaket samt i fasaden och tillsammans utgör solpanelerna 499,6 kilowatt i installerad effekt. Simon Lindqvist var ansvarig montör under projektet och berättar här hur det var att bygga solelanläggningen.

  • Hur var det att vara ansvarig montör på ett sådant här projekt?

Det var ett häftigt projekt och väldigt kul att se slutresultatet. Detta var mitt första stora projekt och jag har lärt mig massor.

  • Hur har säkerheten varit under projektet?

Vi har haft fallskydd runt hela anläggningen och använt sele när det behövdes. Det har varit bra genom hela projektet och säkerhet var alltid högsta prioritering.

  • Vad var de största utmaningarna?

Projektet i sin helhet var utmanande och en del situationer var helt nya. Det som var mest utmanande var att få jobba på fasaden samt att få ihop allting uppe på taket. Det var tidspress och mycket samordning med underentreprenörer och vår kund, Skanska. Allting har klickat planeringsmässigt och allt gick väldigt bra. Samarbetet och dialogen mellan alla parter, t.ex. vår projektledare Nina Johansson och Skanska, fungerade jättebra. Nina var en av anledningarna till projektets framgång. Hon var grym, som alltid.

  • Hur löste ni utmaningarna?

Kommunikationen var A och O. Det var dagliga morgonmöten med Skanska där vi gick igenom om det var några nya hinder. Vi har haft mycket kommunikation med Nina som bidragit till att vi blev klara några dagar innan planerat. Allt har även gått bra i montörsteamet och vi har verkligen trivts att jobba med varandra. Besiktningen gick bra och utöver att vi fick ändra en kabeldragning så var det inga anmärkningar som vi behövde åtgärda efter att hotellet öppnade.

  • Hur känns det nu när det är klart och projektet får utmärkelser? Hur känns det att ha varit med och byggt det?

Jag är stolt över projektet och att jag fått chansen att vara med och bygga det. Det är sjukt kul att se att anläggningen får utmärkelser och jag tror att alla som varit inblandade känner en stolthet över det.

Läs mer om Solenergipriset här.