Batterilagring för företag
Energilager med batterier - lagra elen från solceller
Energilager med batterier, även kallat "batterilager" eller "solcellsbatteri", innebär att ni kan lagra den förnybara solelen ni producerar i till exempel en solpark eller på en fastighets tak, lokalt i ett batteri. Genom att stötta upp det lokala elnätet via frekvensreglering kan ni tjäna pengar och bidra till en mer stabil och förnybar elmix.
De senaste åren har marknaden för energilager med batteri utvecklats kraftigt. Även växelriktarna som pratar med energilagren har blivit både smartare och effektivare, vilket gör att det numera är möjligt att göra val om vad den lagrade elen ska kunna användas till.
Batterilager - en bra affär ur flera perspektiv
Idag är det en bra affär titta på energilager med batteri till din fastighet om du till exempel har punktvisa höga effektlaster. Vår kund Mölndal Energi har en skola där de drar igång köket klockan 11.30 varje vardag. Med ett energilager kommer de nu att kapa sina effekttoppar och kan därigenom sänka sitt effektabonnemang.
För den enskilda byggnaden kan ett energilager med batteri ge flera olika värdeskapande funktioner: (1) Effektoppskapning, (2) Stödtjänster, (3) Ökad egenanvändning av solel, (4) Arbitrage på elhandel, (5) Reservkraft vid elavbrott, (6) Utrymme att minska huvudsäkringens storlek.
Varför ska ni investera i batterier?
Miljömässigt och ekonomiskt perspektiv
Att lagra el från solceller i ett batteri kan vara fördelaktigt både ur ett miljömässigt och ekonomiskt perspektiv. Energilager med batteri byggs ofta för att man ska kunna spara överskottet av el som produceras, för att kunna använda det vid ett underskott av el.
Med lagrad energi i ett batteri kan du spara den överskottsel som produceras och använda när elförbrukningen är som högst. På så sätt säkrar du tillgången till förnybar el och påverkas inte av marknadens elpriser.
Stöd för det gemensamma elnätet
Om förutsättningarna är rätt så kan man vara ansluten till Svenska Kraftnät och få en ekonomisk ersättning om ni väljer att vara med och stötta det gemensamma elnätet vid behov. Solkompaniet har varit aktiva på denna marknaden länge (FCR-D upp med energilager). FCR-D ner är en helt ny tjänst där vi är de första som kommer kunna erbjuda detta för alla, även villaägare.
Tjänsten riktar sig till dig som äger en solelanläggning eller ett energilager med batteri. Läs mer om tjänsten här.
På bilden från vänster serviceansvarig Ramin Mokhberian och projektledare Nina Johansson.
Processen – så går det till
Här beskriver vi förenklat hur processen ser ut.
1 – Behovsanalys
Vi inleder en dialog där vi identifierar ert behov genom att kontrollera typ av energianvändning, effekttoppar och anslutningsmöjligheter etc. Vi svarar även på era frågor som ni har kring energilager med batteri.
2 – Avtal
När vi tillsammans hittat en lösning skriver vi avtal om leverans, installation och betalplan.
3 – Installation och driftsättning
Vi installerar och driftsätter batteriet. Vi ser till att anläggningen är enligt avtalat samt att anläggningen fungerar som den ska efter en slutbesiktning. Vi åtgärdar eventuella anmärkningar och därefter görs en slutbetalning.