Internanat_flerbostadshus

Den 1 januari 2022 trädde den nya förordningen om interna nät i kraft. Solelkommissionen har tillsammans med Fastighetsägarna och Svensk Solenergi tagit fram ett tolkningsdokument för att göra det tydligt hur vi anser att den bör tillämpas. Vi har gjort det dels för att underlätta för alla fastighetsägare som vill veta mer om vad den nya förordningen innebär. Och dels för att påverka Energimarknadsinspektionen, Ei, som är den, som genom att avgöra ett antal bindande besked, ska skapa en praxis om vad som gäller. Förordningen i sig är utmärkt och skapar nya möjligheter för både små och stora fastighetsägare.

Det speciella med denna förordning är att den utgår från en tidigare utredning, Moderna Elnät, och det är utifrån den som Ei ska tolka den nya förordningen. En förordning har ju ingen proposition där man ger vägledning till varför en lag är skriven som den är. Därför blir det ett större utrymme för tolkning.

- Ei har ännu inte kommit med något bindande besked, men de har sagt i samtal med oss, att de ska ha en ”positiv tolkning” det vill säga att förordningen verkligen ska öppna upp för kunderna att dela solel och lagring. Förordningen är ett första steg i att skapa förutsättningar för energigemenskaper, nästa steg är att få till ett regelverk för virtuella nät. Något som vi i Solelkommissionen drivit sedan utredningen Moderna elnät var igång. Spännande tider väntar.

Johan Öhnell, initiativtagare Solelkommissionen

Ladda ner: Tolkning av de nya undantagen från kravet på nätkoncession - IKN

Läs mer om och ansök om bindande besked om undantag på Energimarknadsinspektionen:
Undantag från kravet på nätkoncession – IKN

Vad är Solelkommissionen?

Solelkommissionen är ett nätverk med ambitionen om att skapa bättre förutsättningar för den svenska solelbranschen. HSB, IKEA, Solkompaniet, Telge Energi och Vasakronan har tillsammans antagit ett mål om att det i Sverige år 2030 ska produceras 30 TWh (miljarder kilowattimmar) solel. För att nå dit behöver vi ha en nationell solelstrategi. Och göra klart reformen för att skapa förutsättningar för att även de som bor i lägenheter ska kunna vara delägare i solel.

Nyhetsbrev

Vill du få uppdateringar om solceller på mark och tak, nya projekt och nyheter inom solelmarknaden? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Relaterade kunskapsposter

Varberg-Norra-01-810×405
Sv
Regelverk

Solelåret 2021 – Grönt avdrag och 500-kilowattsgräns

Under 2021 fortsatte världen med en pågående pandemi, samtidigt fortsatte solelen att växa såväl globalt...
Solkompaniet ger rådgivning om solceller
Sv
Regelverk
Trender & statistik

Inspelning webbinarium: Nytt om solel för dig som fastighetsägare

Missade du vårt webbinarium om det senaste inom solel? Vi spelade in det och det går alldeles utmärkt at...
Två montörer från Solkompaniet går på tak med en solcellsanläggning
Sv
Regelverk

Riksdagsbeslut om höjd gräns för solel

Den 19 maj fattade riksdagen det av Solelkommissionen efterlängtade beslutet att höja gränsen för skatte...