Två montörer från Solkompaniet går på tak med en solcellsanläggning

Igår kom det lagförslag som regeringen aviserade i budgetpropositionen i september. Det innehöll inga överraskningar, gränsen för energiskattebefrielse för egenproducerad el  höjs från 255 kilowatt till 500 kilowatt. Lagförslaget går nu på remiss och lagen föreslås träda ikraft 1 juli 2021. Det är bra att det konkreta lagförslaget kommer redan nu, för det gör att alla som funderar på att bygga 255-anläggningar nästa år kan planera för att använda mer taktyta!

Regeringen ser dock inte att det finns någon möjlighet att ta bort skattskyldigheten för de som har många anläggningar som är mindre än 500 kilowatt men där den totalt installerade effekten är över 500 kilowatt. De sänker istället nedsättningen av energiskatten från 0,5 öre till noll. Sänkningen får självklart minimal betydelse, utan konsekvensen av att skattskyldigheten finns kvar blir att all den administration som följer av att vara skattskyldig också finns kvar. Det är ett problem för alla med många elabonnemang på samma organisationsnummer, eftersom skattskyldigheten även gäller inköpt el. Det innebär att kommuner och regioner med tusentals elabonnemang hör till dem som berörs i första hand.

Solelkommissionen, som är remissinstans, arbetar vidare för att förbättra förutsättningarna för solel. Vårt mål är att gränsen ska tas bort helt som ett nästa steg efter höjningen till 500 kilowatt.

Läs lagförslaget

Vad är Solelkommissionen?

Solelkommissionen är ett nätverk som vi på Solkompaniet drog igång år 2015. Idag består vi av fem bolag som aktivt arbetar tillsammans för att förutsättningarna för solel ska förbättras och att solel år 2030 ska stå för tio procent av Sveriges elbehov.

Solelkommissionen består av HSB, IKEA, Vasakronan, Solkompaniet och Telge Energi.

Läs mer om vårt arbete i Solelkommissionen

Nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad på senaste nytt inom solelmarknaden!
Samtycke(Obligatoriskt)
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Relaterade kunskapsposter

Varberg-Norra-01-810×405
Regelverk

Solelåret 2021 – Grönt avdrag och 500-kilowattsgräns

Under 2021 fortsatte världen med en pågående pandemi, samtidigt fortsatte solelen att växa såväl globalt...
Internanat_flerbostadshus
Regelverk

Dela el mellan byggnader – Solelkommissionens tolkning

Den 1 januari 2022 trädde den nya förordningen om interna nät i kraft. Solelkommissionen har tillsammans...
Solkompaniet ger rådgivning om solceller
Regelverk
Trender & statistik

Inspelning webbinarium: Nytt om solel för dig som fastighetsägare

Missade du vårt webbinarium om det senaste inom solel? Vi spelade in det och det går alldeles utmärkt at...
+

Har du en lämplig yta för att sätta upp solceller?

Eller vill du ta hjälp av oss att bedöma det? Oavsett hur långt du kommit i dina solkraftsplaner så är du välkommen att ta kontakt med oss.

Kontakta oss