SolkompanietKunskapsbankSå jobbar en projektledare i markutvecklingsteamet

Intresset för att bygga solparker bara växer och växer, vilket är otroligt kul! Solkompaniet ligger i framkant när det gäller solparker och vi har varit med och byggt några av Sveriges största solparker. Men det för även med sig en hel del utmaningar, då det fortfarande är ganska nytt i Sverige. Det är mycket att tänka på när en solpark ska byggas, det räcker inte bara med att ha mark att bygga på. Innan en solpark kan påbörjas behövs en utredning av vad som krävs under de rådande förutsättningarna. Genom att vi själva utvecklar marken säkerställer vi att vi driver de processerna på ett kvalitativt och hållbart sätt. I teamen som arbetar med våra projekt ingår bl.a. projektledare, elnätsexperter, projektörer, sakkunniga inom miljöprövning och GIS-ingenjörer.

Varberg_6

Det är en hel del att tänka på, där projektledarna spelar en mycket viktig roll. Vi har intervjuat Mikaela Liss som är projektledare för markutveckling av solparker för att få veta lite mer om hur hennes arbete ser ut.

Nyhetsbrev

Vill du få uppdateringar om solceller på mark och tak, nya projekt och nyheter inom solelmarknaden? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
Bild Mikaela Liss

Kan du berätta kort om dig själv?

Jag har jobbat på Solkompaniet i snart 4 år, tidigare som teknisk konsult och nu som projektledare för markutveckling av solparker. Jag har en bakgrund som civilingenjör och drivs av att vara med och bidra till klimatomställningen.

Kan du berätta hur en arbetsdag ser ut för dig som projektledare?

Min uppgift är att driva projekten framåt vilket bland annat innefattar dialog med de olika intressenterna som exempelvis markägarna, grannar, länsstyrelsen och kommunen. Men också ett nära samarbete med konsulter och våra experter inom de olika områdena. Det innefattar också genomförande av samråd med framtagande av samrådshandlingar och miljökonsekvensbeskrivningar.

Ansvarar du som projektledare för att anskaffa marken som ni utvecklar?

Nej, det ansvarar vårt team av markutvecklare för. Projektet inleds då någon av våra markutvecklare lämnar över ett påskrivet arrendeavtal till mig som projektledare och avslutas då marken är redo för byggfasen. Då lämnar vi över projektet till våra kollegor i affärsområdet Park som ansvarar för byggnationen av solparkerna, där även markarbete ingår.

Varför valde du just Solkompaniet?

Solkompaniet är ett företag som ligger i framkant inom sitt område och jag uppskattar verkligen alla kompetenta kollegor som brinner för sitt jobb. Jag gillar också att man hos oss har en möjlighet att påverka hur vi jobbar och bidra med egna idéer.

Vad är roligast med ditt jobb?

Det roligaste är att jobba i vårt härliga team där vi tillsammans utvecklar framtidens solparker. Samtidigt lär man sig ständigt nya saker och jag vet att jag alltid kan vända mig till mina kollegor om jag har frågor eller behöver hjälp.

Vilka utmaningar kan du stöta på?

Intresset för storskaliga solparker har exploderat i Sverige vilket är jättekul, men eftersom det är en relativt ung bransch så innebär det också en del utmaningar i exempelvis myndighetsprocesserna och hos elnätsbolagen. Vi behöver också löpande utvärdera sättet vi arbetar på och lära oss av tidigare projekt, vilket kan vara utmanande men samtidigt kul och utvecklande.


 

Låter det som en arbete som skulle passa dig? Just nu söker vi projektledare på flera platser i Sverige, här kan du läsa mer >>

Vill du veta mer om processen att bygga en solpark? Här har vi beskrivit mer om hur det går till >>

Relaterade kunskapsposter

IMG_4515
Sv
Solceller på tak
Fastighet
Storskalig solkraft

Om att jobba som projektledare – storskalig solel på tak

Karin Ekh är projektledare på Solkompaniet och driver bland annat projektet i Bålsta, som är Sveriges st...
Karin Ekh, projektledare på Solkompaniet
Sv
Solceller på tak
Trender & statistik
Fastighet

Om trender i solelbranschen

I den här videon berättar Karin Ekh, projektledare på Solkompaniet, om trender i solelbranschen. Hon ser...
Omslagsbild webbinarium
Sv
Solceller på tak
Fastighet

Inspelning webbinarium: Solel på stora tak – outnyttjad möjlighet i Sverige

Fastighetsjätten NREP, Logicenters talar om sina storskaliga projekt, värdet med att bygga större än 500...