Solceller är en lönsam investering på många sorters tak, inte minst på papptak. Låglutande och platta papptak är särskilt bra för solceller eftersom det går att installera stora solelanläggningar på dem. Det är också lättare att bygga på de här taken – inte minst att lyfta upp materialet och få det på plats. En enklare byggprocess gör din investering billigare.
Med solpaneler på tak uppnår du generellt avkastning utan problem, men om din initiala investering är mindre (fast anläggningen levererar på samma nivå) går det givetvis snabbare.
Din snabba avkastning förstärks ytterligare av att solpaneler på ditt platta och låglutande tak fångar mer sol än paneler på branta tak. Låglutande tak exponeras för solens strålar fler timmar under dygnet. I och med det absorberar de mer solenergi och du får mer el från din anläggning.
Allt som allt, har du ett platt eller låglutande papptak som i dagsläget bara står och kostar pengar – har du möjlighet att göra en särskilt god affär med solel. Allt samtidigt som du kommer närmare dina hållbarhetsmål.
Läs vidare för mer om montering och infästning av solceller på ditt papptak – och hur vi hjälper dig få till en anläggning som passar dig.
Varför anlita Solkompaniet för ditt företags solel?
När du investerar i solenergi har det troligen med dina hållbarhetsmål att göra samt för att sänka fastighetens driftkostnad. Då är det en fördel om din leverantör i sin tur har ett gediget hållbarhetsarbete. Vilket vi har. Solkompaniet jobbar bland annat utifrån vår leverantörskvalificeringsprocess, FN:s hållbarhetsmål och kollektivavtal.
Du som har ett omfattande projekt på gång vill troligen jobba med ett stort företag, med erfarenhet av liknande arbeten. Vi är den stabila partnern du söker.
Solkompaniet är en av de största aktörerna inom svensk solenergi och har varit med längst i branschen. Vi har dessutom varit en del av flera ”första” och ”största” i Sverige. Bland annat har vi byggt några av landets största parker och tak – och Sveriges första nollenergihotell. Eftersom vi ofta arbetar med innovativ teknik får vi in kunskap om det senaste i organisationen.
Vi vet vad som krävs för en solelanläggning som levererar rätt värden till dig inom både offentlig och privat sektor. I och med det kan vi ta en rådgivande roll, för att hjälpa dig få till en anläggning som du kommer vara nöjd med under kommande årtionden.
Med många färdigställda projekt bakom oss har vi goda rutiner. Inte minst för att säkra en bra plan från början, så att din anläggning och elproduktion blir som du har tänkt dig. Dessutom är vi bra på att leverera enligt tidsplan.
Montera solceller på låglutande och platta papptak
När du hör av dig till oss diskuterar vi hur ett upplägg med solenergi skulle förbättra saker för dig och hur arbetet skulle se ut. Du är också välkommen att ställa alla frågor du har. Vi kommer också fråga dig om din fastighets ekonomi, taklutning, elförbrukning och så vidare.
Nästa steg är förprojektering, vilket innebär att vi tar fram en layout och presenterar ett indikativt pris. Det lämnar vi till dig och andra beslutsfattare för att ta ställning till. Saker kan justeras utifrån dialogen som följer. I det här steget kommer vi också ut till din fastighet för att titta på tak, kabelvägar och inkopplingsmöjligheter.
Därefter får du en offert – och om du skriver på den går vi vidare med ett startmöte. Här går vi igenom projektet, saker som behöver samordnas och nödvändiga beslut. Till exempel om hur ofta vi ska höras av.
I steget därpå har det blivit dags för oss att beställa material. Senare går vi igenom bygghandlingarna med dig, så att du känner dig trygg med installationsprocessen och att det som byggs känns rätt.
Sedan blir det äntligen dags att installera solcellerna. Materialet lyfts vanligtvis upp på papptaket med kranbil eller mobilkran. Tidsåtgången för installationen varierar, generellt mellan ett par veckor till några månader. Det beror framförallt på anläggningens storlek. Vi kommer säkra att du har god information i förväg om vad som gäller i ditt fall. Du kommer även veta på förhand hur arbetet påverkar dig och din verksamhet.
Sist men inte minst går vi igenom den färdiginstallerade anläggningen. Den kommer även inspekteras för att säkerställa att allt fungerar som det ska.
En solcellsanläggning är generellt underhållsfri. Men om du skulle behöva service och underhåll är du varmt välkommen att vända dig till oss.
Infästning av solceller på papptak
Hur infästning av solceller bäst görs på papptak beror bland annat på terräng, taklutning, snözon, vindzon och solcellssystemet du använder. Det lättaste är att du tar den här frågan i dialog med oss när vi planerar ditt projekt, så får du ett svar som är anpassat efter just dina förutsättningar.
Ballast är tyngder i form av stenar, som håller solpanelerna på plats med sin vikt. När vi gör infästningar av solceller på papptak använder vi ofta CWL-infästningar. Det innebär att vi skruvar fast solcellernas konstruktion på ditt papptak.
I valet mellan olika infästningar är det bra att tänka på papptakets och solcellernas förutsättningar. Allt för att minimera risken för läckage och problem på grund av vind.
Med ballast sitter dina solceller inte fast i papptaket, men under vissa förutsättningar är det en säker infästning som det lönar sig att välja.
Låt oss utgå från de montagesystem i öst/väst-modell som vi använder. Då passar oftast ballast på ditt papptak:
- Inte är speciellt högt
- Har en taklutning på mindre än 5 grader
- Det finns många stora sammanhängande fält av solpaneler.
Nyhetsbrev
Vill du få uppdateringar om solceller på mark och tak, nya projekt och nyheter inom solelmarknaden? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!