SolkompanietKunskapsbankSolceller på vintern – hur fungerar det?
Installation_under_vintern-810×405

Ibland får vi frågan om hur effektiva solceller är på vintern – och om de ens fungerar under vintertid. Faktum är att dina solpaneler fungerar men producerar mindre el när det är mulet eller mörkt. 

Men vad ger solceller egentligen under vintern – och hur mycket el producerar dem? I Sverige producerar solpaneler cirka 95% av sin el mellan april och september. Vinterhalvåret står alltså bara för cirka 5% av årets totala produktion.  

Trots vinterns skrala produktion är solpaneler ändå en god investering, i och med att elpriserna numera är höga även på sommaren (då din solelanläggning levererar hög effekt).

Effekten på solceller under vintern

Solpaneler genererar som bekant el i förhållande till solinstrålningen. I och med det påverkas de av sina förutsättningar att fånga solstrålar. Låt oss ta ett exempel. Solelanläggningar på tak med högre lutning får färre soltimmar än de på platta tak. Färre soltimmar för panelerna innebär en mindre mängd el för dig. Skillnaden förstärks ytterligare på vintern, då dagarnas soltimmar är färre totalt sett. 

Att solen generellt skiner mindre i Sverige på vintern innebär alltså lägre effektivitet i dina solcellers produktion. Men hur påverkar andra vinterförhållanden din anläggning?

Solceller trivs i svalare temperaturer

Det är solstrålarnas energi – inte solvärmen – som dina solpaneler omvandlar till el. 

Faktum är att kyla inte påverkar solelanläggningen negativt, snarare tvärt om. En undersökning från norska Sintef visar att kalla miljöer faktiskt kan vara en fördel för solpaneler. 

Kallt väder håller nämligen nere solcellernas temperatur, vilket är fördelaktigt. När solcellerna blir varma ökar deras “interna energiläckage”, vilket minskar mängden el de producerar med runt 0,3% per grad i temperaturökning. 

Solceller och snö

När ett täcke av snö, frost eller is bildas på dina solpaneler ger det en skuggeffekt. Med andra ord kan solstrålarna inte tränga igenom. När solen inte kommer fram till dina paneler kan de inte omvandla solenergin till el. 

Därför är det bra att du håller snö och is borta från panelerna. En metod är att använda en lövblås. Försök inte skrapa bort något, eftersom det kan skada solcellerna. Att skölja panelerna med kranvatten kan lämna kalkbeläggningar på solpanelernas yta, vilket inte är att rekommendera.

Sot och damm kan också skapa skugga och minska din anläggnings effekt.

Om man vill rengöra sina paneler så är vår rekommendation att ni anlitar ett proffs, då deras utrustning är skapt för rengöring av solpaneler där deras tvättar filtrerar vatten från kalk och mineraler som kan efterlämna beläggning.

Låt sommarens överskott av solel finansiera vinterns behov

Kanske funderar du på om du kan spara delar av din solel från sommaren till vintern? 

Det finns batterier för solpaneler, som lagrar solenergi lokalt för användning senare. Men tidshorisonten är inte sådan att du kan spara solel från sommaren till vintern. Generellt väljer man batterier för lagring i upp till ett par dygn. 

Att välja ett batteri för att lagra el längre tid än så är oftast olönsamt. Det finns också bättre alternativ för dig att spara pengar. 

Till exempel säljer många i Sverige med solceller på tak sin överskottsel under sommaren och använder pengarna för att köpa in el från elnätet på vintern, vilket kan vara en lösning.

Nyhetsbrev

Vill du få uppdateringar om solceller på mark och tak, nya projekt och nyheter inom solelmarknaden? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Relaterade kunskapsposter

IMG_4515
Sv
Solceller på tak
Fastighet
Storskalig solkraft

Om att jobba som projektledare – storskalig solel på tak

Karin Ekh är projektledare på Solkompaniet och driver bland annat projektet i Bålsta, som är Sveriges st...
Karin Ekh, projektledare på Solkompaniet
Sv
Solceller på tak
Trender & statistik
Fastighet

Om trender i solelbranschen

I den här videon berättar Karin Ekh, projektledare på Solkompaniet, om trender i solelbranschen. Hon ser...
Varberg_6
Sv
Solceller på mark
Mark
Park

Så jobbar en projektledare i markutvecklingsteamet

Intresset för att bygga solparker bara växer och växer, vilket är otroligt kul! Solkompaniet ligger i fr...