Markägare
Lösningar
Solceller på marken för dig som markägare
Solceller på marken är relativt nytt i Sverige, vilket av naturliga skäl väcker en del frågor hos många markägare. Är det lönsamt med solceller på marken? Hur påverkas miljön? Vad kan jag göra med marken under solcellspanelerna? Hur påverkas marken? Har vi verkligen tillräckligt med sol i Sverige?
Världen behöver ställa om till en hållbar energiproduktion för att vi tillsammans ska klara klimatmålen. Tillsammans med pionjärerna på Sala Heby Energi byggde Solkompaniets grundare Sveriges första solpark redan år 2009. Sedan dess har vi byggt mer än 15 solcellsparker och stött på många olika typer av utmaningar och löst dessa. Tack vare den erfarenheten kan vi hjälpa dig hela vägen, från första kontakt till drift, underhåll och service av parken.
Solparker kan byggas snabbt
Solparker kan byggas snabbt. Solel är globalt det snabbast växande energislaget och spås i framtiden bli den dominerande kraftslaget alla kategorier. Solparken i Varberg Norra är ett exempel på hur snabbt det kan gå, då planeringen påbörjades kring påsk 2021 och första leverans av solel in på elnätet var 1 oktober 2021.
Tillsammans med markägare, kommuner, myndigheter, invånare, företag, nätägare och andra intressenter installerar vi mer förnyelsebar solel i Sverige, bland annat genom att etablera stora solparker.
Målet är att vi i Sverige, ska ha en årlig produktion av solel på minst 10 procent. Idag ligger den årliga produktionen av solel i Sverige på cirka 1 procent.
Vi är övertygade om att det är tillsammans som vi kan uppnå målet, men för att det ska bli verklighet behöver vi göra mer och snabbare.
Arrendera ut mark för en solpark
Många markägare vi träffar eller pratar med är nyfikna på och vill veta mer om förutsättningarna för att etablera solceller på sin mark. Ofta handlar intresset om att tjäna mer pengar genom en utökad inkomst på marken, skapa förutsättningar för öppna landskap och biologisk mångfald eller att bidra till ett mer hållbart samhälle och värde för kommande generationer.
Vad tjänar du på att arrendera för solel?
Du som markägare har stora möjligheter att påverka hur parken ska byggas och vad vi ska ta hänsyn till. Genom att arrendera ut din mark för en solpark får du en möjlighet att öka dina inkomster från marken utöver jordbruksprodukter, med god och stabil inkomst under lång tid. Vi tar hand om alla myndighetskontakter och alla kostnader. Se vår affärsmodell här.
Utöver de ekonomiska fördelarna så får du en komplett och hållbar lösning med tillgång till lokalproducerad och förnybar el. Marken kommer hållas öppen och biologisk mångfald ökas eller bibehålls tack vare återinsådd av växter och slåtter/bete och andra platsspecifika naturvårdsinsatser. Marken återställs enligt arrendeavtal till sitt ursprungsskick när solparken tas bort i slutet av arrendeperioden.
Vilken mark passar för solceller?
Markens beskaffenhet är av stor betydelse. Här listar vi tre faktorer som är viktiga. Du kan även läsa mer om vilken mark som passar för solceller här.




Storlek
Vi söker mark att arrendera som är sammanlagt 40 hektar eller mer. Mark som är mindre än 40 hektar kan passa väldigt bra för solparker, men vår affärsmodell bygger på att utveckla stora solcellsparker.
Pålning
Det ska vara möjligt att påla i marken. Marken behöver vara relativt plan och lättillgänglig.
Nätanslutning
Marken behöver ligga på rimligt avstånd till en nätanslutning som har möjlighet att ta emot den effekt solparken kommer att producera.
Äger du 40 ha eller mer?
Vi letar efter mark om 40 hektar eller mer. Om du vill investera i en solpark kan det vara mindre än 40 hektar, vilket du kan läsa mer om här.
Äger du mark, arbetar på en kommun eller samfund, eller bor på en plats där du tror att det skulle passa att bygga en solpark?
Kontakta våra markutvecklare här.
Vill du veta mer om vad solceller på mark kan betyda för dig som markägare? Läs mer på solcellerpamarken.se.
Solcellerpamarken.se är en samlingssida där du kan du ta del av det senaste inom solceller på marken, t.ex. artiklar och filmer kring vad som händer inom området "agrivoltaics", där man kombinerar jordbruk och solbruk, vilken mark som passar bäst för solceller, hur det går till och mycket mer.
Vanliga frågor
Hur lönsamt är det?
Hur går det till?
Hur ser er affärsmodell ut?
Varför ska jag ha solceller på marken?
Hur stor mark behöver jag ha för att bygga?
Vad används marken till idag?
Ställ en fråga
Kontakta en expert
Äger du mark om 40 hektar eller mer, arbetar på en kommun eller samfund, eller bor på en plats där du tror att det skulle passa att bygga en solpark? Kontakta Alex Lindberg idag!


Agrivoltaics: Årets första skörd av vall vid Kärrbo Prästgård

Regeringen: ”Alla byggnader som kan bidra till ökad elproduktion genom solpaneler ska göra det”

Almedalen 2022: Solkompaniet arrangerar seminarier

DN Debatt: ”Fullt möjligt att 20-dubbla svensk solkraft till 2030”

Solelbranschen fortsätter slå rekord
