SolkompanietNyheter2000 kvadratmeter solceller pa westfield taby centrum

”Sommartid så använder vi ren solenergi för att kyla stora delar av centrumet, är inte det helt fantastiskt!”

Simon Gerendas, Projektledare Westfield Täby Centrum

Bild från taket på Täby Centrum med människor och solpaneler

Den 26 september invigdes solcellsanläggningen på Westfield Täby Centrum. Vi har byggt en takanläggning som är 2000 kvadratmeter stor med 864 paneler. Årligen beräknas anläggningen producera 400 000 kWh solenergi per år, vilket gör att Westfield Täby Centrum delvis kommer bli självförsörjande med el.

Det är Fastighetsägaren Unibail-Rodamco-Westfields tredje solcellsanläggning i Sverige, som nu driver samtliga svenska fastigheter delvis med solenergi. Sammanlagt kommer URW producera 1 miljon kWh solenergi om året i Sverige, vilket motsvarar en årlig förbrukning för över 300 lägenheter.

Vi har intervjuat några av nyckelpersonerna som har jobbat i projektet för att få veta lite mer. Simon Gerendas som har varit projektledare från Westfield Täby Centrum och Christian Öhman, projektledare från Solkompaniet.

Bakgrunden till projektet

– Utbyggnad av solpaneler på Unibail-Rodamco-Westfields fastigheter är ett viktigt strategiskt beslut som går i linje med företagets hållbarhetsstrategi som heter Better Places 2030 vilket innefattar att URW som företag ska minska sina klimatavtryck avsevärt innan 2030. Solceller är en del av detta, berättar Simon.

Projektet och anläggningen

– Vi har byggt en anläggning på 462 kWp på Westfield Täby Centrums tak. Projektet har väldigt goda förutsättningar att generera många kWh över en lång tid till köpcentrumet vilket känns väldigt kul. I mitten av mars 2022 fick jag information och överlämning av vår säljavdelning som drivit projektet i anbudsskedet. Överlämningen innebar att jag tog över stafettpinnen och initierade installationsprojektet, först ut med att detaljprojektera anläggningen och planera installationen. I slutet av augusti 2022 stod anläggningen klar på taket enligt tidsplan, redo för slutbesiktning, säger Christian.

Största utmaningarna med projektet

– Generellt i projekt är det kommunikation och samordning mellan samtliga inblandade och intressenter som är utmanande, vilket lyckligtvis också är en faktor jag som projektledare kan styra över. Det har fungerat väldigt bra i projektet och samarbetet har varit på topp med alla inblandade. En annan utmaning som dock har varit lite svårare att hantera är de långa leveranstider på material och materialbrist som råder. Detta rubbade ursprungsplanen både en och två gånger, men var hanterbart och slutade väl och inom tidsplanen, berättar Christian.

– Den största utmaningen har varit leveranstiderna kopplat till kriget i Ukraina samt efterspelet från coronapandemin, säger Simon.

Vad har varit roligast med projektet?

– Det har varit jättekul att få bygga en anläggning på Westfield Täby Centrum som kommer stå på taket och generera solenergi till centrumet under många år, men om jag ska rangordna en lista hamnar det goda samarbetet och den pragmatiska problemslösningsandan med korta och snabba beslutsvägar högst upp. Det var väldigt kul och motiverande då detta arbetssätt resulterade i ”lite snack och mycket verkstad” eftersom vi snabbt och effektivt kom framåt när frågor uppstod, berättar Christian.

– Att sommartid så använder vi ren solenergi för att kyla stora delar av centrumet, är inte det helt fantastiskt! säger Simon.

Avslutningsvis säger Simon att Christian har varit en grym projektledare från Solkompaniet, all creed till honom! Christian vill tacka alla inblandade, både internt och externt för oroligt bra insatser och framförallt säga grattis till Westfield Täby Centrum som nu har en otroligt fin solcellsanläggning på taket!

Projektledare

Simon Gerendas har arbetet med teknisk förvaltning över Westfield Täby Centrum sedan 2019, till vardags arbetar han löpande med utvecklingsprojekt för Westfield Täby Centrum men även den dagliga driften. Energieffektivisering ligger honom varmt om hjärtat.

Christian Öhman är utbildad byggingenjör som de senaste två åren jobbat med solenergi. Han är nyfiken och teknikintresserad, vilket passar väldigt bra i denna tekniktunga bransch som snabbt utvecklas.

Fakta om solcellsanläggningen

• Kund: Unibail-Rodamco-Westfield /Westfield Täby Centrum Täby Centrum
• Storlek: 462 kWp
• År: 2022
• Ort: Täby, Stockholm

 

Har ditt företag ett tak på mer än 2000 kvm och planer på att bygga en solcellsanläggning? Vi hjälper dig, här kan du läsa mer om solelanläggningar på tak och stora solparker >>

Vill du arbeta med solenergi? På vår karriärsida kan du läsa mer och se lediga tjänster >>

Nyhetsbrev

Vill du få uppdateringar om solceller på mark och tak, nya projekt och nyheter inom solelmarknaden? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Följ oss!

Relaterade nyheter

240223- KAM_komprimerad
Nyheter
Sv
Energilager
Fastighet
2024-02-27

Så hjälper Solkompaniet fastighetsägare realisera sitt solcellsprogram

Hej Ulf, Jesper, Fredrik och Anton! Ni hjälper våra fastighetskunder installera solkraftsanläggningar o...
Årssummering 2023 1080×720 (3)
Nyheter
Sv
Storskalig solkraft
2023-12-18

Summering av 2023

2023 var både spännande och utvecklande för Solkompaniet. Här delar vi med oss av några riktiga ljuspunkter
Helena cop1080x720 (4)
Nyheter
Sv
Storskalig solkraft
2023-12-14

Helena Fagraeus Lundström kommenterar COP28

Äntligen enades världen och vi har en skrivelse på plats från COP28 som visar oss vägen från fossila brä...