Solparker_Almedalen2019-810×405

Under Almedalens absolut regnigaste eftermiddag såg vi till att en fullsatt lokal med åhörare fick höra om sol under en knapp timme. Globalt ökar solelen enormt. I slutet av 2018 fanns det totalt 500 gigawattimmar solel installerat, varav 100 av dem installerades under förra året. Och det framförallt i form av solcellsparker. Även i Sverige ökar solelen kraftigt, om än från låga nivåer. Men det byggs väldigt få större solcellsanläggningar. Under 2018 bara fyra stycken.

Under rubriken ”Vilka affärsmodeller krävs för att det ska byggas solelparker i Sverige?” berättade vi dels om varför solel behövs, om vad du som funderar på en solcellspark ska tänka på under uppstarten och framförallt om de olika affärsmodeller för solcellsparker som vi identifierat i Sverige.

David Hellström, Marknad och försäljningschef på Göteborg Energi berättade om deras satsning. Nya Solevi är en solcellspark på 5,5 megawatt och när den invigdes i december förra året var den Sveriges största. Göteborg Energi har valt en kombination av två olika affärsmodeller. Dels en PPA-lösning med Serneke och dels erbjuder de privatkunder att teckna sig för solabonnemang.

Lena Persson, Enhetschef Energilösningar på Jämtkraft berättade om solcellsparken som de ska bygga i Surhålet, ett gammalt skjutfält i skogen som är obrukbar mark i övrigt. Där ska Östersund Solpark istället ligga, en tre megawatt stor markanläggning. De erbjuder redan nu möjlighet att bli andelsägare.

Bild: Solcellsparksexperter. Från vänster, Maria Pohjonen, Solkompaniet, David Hellström, Göteborg Energi, Lena Persson, Jämtkraft och Johan Öhnell, Solkompaniet.

Se Maria och Johans presentation om solelparker och olika affärsmodeller

Se Davids presentation om Nya Solevi, Sveriges näst största solcellspark

Se Jämtkrafts film om solcellsparken som kommer att byggas under hösten 2019

Se inbjudan till Almedalsseminariet 

Jämställt seminarium

Vi är stolta över att seminariet har fått Kraftkvinnornas jämställdhetsmärkning – Jämställt seminarium. Syftet med granskningen är att få branschen att prioritera frågan och att skynda på jämställdheten i energibranschen genom att utmana föreställningen om att det är svårt att hitta kvinnliga branschföreträdare.

Mer om solparker

Är du nyfiken på solelparker? Aktuell Hållbarhet ordnar varje år två kurser där vi är talare. Nästa tillfälle är 22 oktober i Stockholm. Läs mer

Har du mark som skulle kunna passa för en solcellspark? Eller skulle du vilja ha hjälp att fundera på vilken typ av affärsmodell som skulle kunna passa ert bolag? Våra konsulter har utrett solcellsparksidéer i ett tidigt skede åt flera företag och energibolag. Ta kontakt med oss!

Nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad på senaste nytt inom solelmarknaden!
Samtycke(Obligatoriskt)

Följ oss!

Relaterade nyheter

Montera solceller på tak
Nyheter
Solceller på mark
Solceller på tak
2022-06-22

Regeringen: ”Alla byggnader som kan bidra till ökad elproduktion genom solpaneler ska göra det”

Samhällets ökande elektrifiering och att vi vill öka andelen förnybar el gör att vi behöver fortsätta by...
Kärrbo-1
Nyheter
Solceller på mark
Solparker
2022-06-16

Almedalen 2022: Solkompaniet arrangerar seminarier

Innan det är dags för sommarledigheter går Almedalsveckan traditionsenligt av stapeln. Solkompaniet är å...
Bild
Nyheter
Utbildning
2022-06-16

Free class for Ukrainian refugees in Sweden

Solelskolan now offers a free class for Ukrainian refugees in Sweden. No previous experience is needed....
+

Har du en lämplig yta för att sätta upp solceller?

Med kunden i fokus levererar vi kvalitetssäkrade tjänster och produkter för långsiktig hållbarhet. Kontakta oss idag!

Kontakta oss