SolkompanietNyheterAffarsmodeller for solcellsparker

Solparker_Almedalen2019-810×405

Under Almedalens absolut regnigaste eftermiddag såg vi till att en fullsatt lokal med åhörare fick höra om sol under en knapp timme. Globalt ökar solelen enormt. I slutet av 2018 fanns det totalt 500 gigawattimmar solel installerat, varav 100 av dem installerades under förra året. Och det framförallt i form av solcellsparker. Även i Sverige ökar solelen kraftigt, om än från låga nivåer. Men det byggs väldigt få större solcellsanläggningar. Under 2018 bara fyra stycken.

Under rubriken ”Vilka affärsmodeller krävs för att det ska byggas solelparker i Sverige?” berättade vi dels om varför solel behövs, om vad du som funderar på en solcellspark ska tänka på under uppstarten och framförallt om de olika affärsmodeller för solcellsparker som vi identifierat i Sverige.

David Hellström, Marknad och försäljningschef på Göteborg Energi berättade om deras satsning. Nya Solevi är en solcellspark på 5,5 megawatt och när den invigdes i december förra året var den Sveriges största. Göteborg Energi har valt en kombination av två olika affärsmodeller. Dels en PPA-lösning med Serneke och dels erbjuder de privatkunder att teckna sig för solabonnemang.

Lena Persson, Enhetschef Energilösningar på Jämtkraft berättade om solcellsparken som de ska bygga i Surhålet, ett gammalt skjutfält i skogen som är obrukbar mark i övrigt. Där ska Östersund Solpark istället ligga, en tre megawatt stor markanläggning. De erbjuder redan nu möjlighet att bli andelsägare.

Bild: Solcellsparksexperter. Från vänster, Maria Pohjonen, Solkompaniet, David Hellström, Göteborg Energi, Lena Persson, Jämtkraft och Johan Öhnell, Solkompaniet.

Se Maria och Johans presentation om solelparker och olika affärsmodeller

Se Davids presentation om Nya Solevi, Sveriges näst största solcellspark

Se Jämtkrafts film om solcellsparken som kommer att byggas under hösten 2019

Se inbjudan till Almedalsseminariet 

Jämställt seminarium

Vi är stolta över att seminariet har fått Kraftkvinnornas jämställdhetsmärkning – Jämställt seminarium. Syftet med granskningen är att få branschen att prioritera frågan och att skynda på jämställdheten i energibranschen genom att utmana föreställningen om att det är svårt att hitta kvinnliga branschföreträdare.

Mer om solparker

Är du nyfiken på solelparker? Aktuell Hållbarhet ordnar varje år två kurser där vi är talare. Nästa tillfälle är 22 oktober i Stockholm. Läs mer

Har du mark som skulle kunna passa för en solcellspark? Eller skulle du vilja ha hjälp att fundera på vilken typ av affärsmodell som skulle kunna passa ert bolag? Våra konsulter har utrett solcellsparksidéer i ett tidigt skede åt flera företag och energibolag. Ta kontakt med oss!

Nyhetsbrev

Vill du få uppdateringar om solceller på mark och tak, nya projekt och nyheter inom solelmarknaden? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Följ oss!

Relaterade nyheter

240223- KAM_komprimerad
Nyheter
Sv
Energilager
Fastighet
2024-02-27

Så hjälper Solkompaniet fastighetsägare realisera sitt solcellsprogram

Hej Ulf, Jesper, Fredrik och Anton! Ni hjälper våra fastighetskunder installera solkraftsanläggningar o...
Årssummering 2023 1080×720 (3)
Nyheter
Sv
Storskalig solkraft
2023-12-18

Summering av 2023

2023 var både spännande och utvecklande för Solkompaniet. Här delar vi med oss av några riktiga ljuspunkter
Helena cop1080x720 (4)
Nyheter
Sv
Storskalig solkraft
2023-12-14

Helena Fagraeus Lundström kommenterar COP28

Äntligen enades världen och vi har en skrivelse på plats från COP28 som visar oss vägen från fossila brä...