SolkompanietNyheterCenterpartiet slopa skatten for egenanvandning av solel

DSC_0278

Idag produceras det ungefär en terawattimme, TWh, solel i Sverige vilket motsvarar cirka en procent av den svenska elanvändningen. Samhällets ökande elektrifiering och att vi vill öka andelen förnybar el gör att vi behöver fortsätta bygga ut solelen.

Potentialen finns. Ett nödvändigt steg för att accelerera utbyggnaden i Sverige är att ta bort skatten för egenanvändning av solel, som i Danmark och många andra EU-länder.

Vi måste slopa skatten på egenanvänd solel och göra det mer lönsamt att bygga ut och använda sig av solenergi. Vi behöver också nyttja alla passande ytor som finns, inte bara tak på privata fastigheter utan även klä offentliga byggnader i städerna med solceller, säger Centerpartiets partiledare Annie Lööf.

Det är i den här riktningen vi behöver gå. Att gränsen är kvar i Sverige gör att många fastigheters tak inte utnyttjas fullt ut trots att kapaciteten för större anläggningar finns liksom behovet av mer förnybar solel i fastigheten. Idag står många stora tak delvis tomma på grund av den nuvarande gränsen. Gränsen höjdes i juli 2021 från 255 kW i installerad effekt, till det nästan dubbla 500 kW i installerad effekt. Det var en fråga som Solelkommissionen drev länge, och som innebar att ytterligare cirka 16 000 stora tak öppnas upp för solel och kan tillföra två miljarder kilowattimmar.

Experter: ”Fullt möjligt att 20-dubbla svensk solkraft till 2030”

Elanvändningen väntas öka kraftigt de närmaste åren, samtidigt som samhället måste minska fossilberoendet. I Dagens Nyheter Debatt skriver 13 bransch-aktörer en gemensam debattartikel som belyser hur solel kan bidra i energiomställningen och vad som behövs för att det ska bli verklighet. Solkompaniet tillsammans med våra branschkollegor och Svensk Solenergi uppmanar till:

  1. Ta fram en nationell strategi och ett nationellt mål för solkraft.
  2. Låt klimatnyttan väga tyngre i miljöbalken.
  3. Ta fram kriterier för solparker som riksintresse.
  4. Gör tillståndsprocesserna effektiva och rättssäkra.
  5. Se över inmatningsavgifterna i elnätet.

IMG_5200
Pågående installation av Nordens största soltak i Bålsta, Stockholm.

Antalet stora anläggningar ökar

Under året kommer fler stora solelanläggningar på tak att byggas i Sverige, så som Coops satsning i Eskilstuna, samt fastighetsägaren NREP och Logicenters jättesatsning i Bålsta utanför Stockholm. Där byggs Nordens största soltak på hyresgästen Dagabs toppmoderna och högautomatiserade logistikcenter. Anläggningen förväntas ge en effekt på ungefär 8,9 MW vid full drift.

Omställningen behöver skyndas på och därför är det glädjande att se NREP, Logicenters tillsammans med Axfood:s inköps- och logistikbolag Dagab gå i täten för att ställa om energiförsörjningen i Sverige. Logistikcentret är toppmodernt och solelanläggningen kvalar in bland Europas största soltak. Vi är stolta över att fortsätta samarbetet med NREP, Logicenters och Axfood samt att installera ett nytt rekordstort soltak med IBC SOLAR:s högkvalitativa solpaneler, säger Axel Alm, vd på Solkompaniet.

En stor solelanläggning på tak bidrar bland annat till sänkt driftkostnad i fastigheten och kan hjälpa fastighetsägare att nå sina hållbarhetsmål.

- Det är jättekul att antalet stora solelanläggningar ökar och vi uppmanar alla fastighetsägare och hyresgäster som har stora, platta tak att bygga förnybart. Utan solceller är taken en outnyttjad resurs som står och kostar pengar. En stor solelanläggning på tak är en lönsam affär som bland annat bidrar till sänkt driftkostnad och ökad klimatnytta som dessutom kan hjälpa er nå era hållbarhetsmål, säger Axel Alm.

Se filmen när helikopter lyfter material till Nordens största soltak

Mer läsning

Sverige behöver en solkraftsboom - Centerpartiet

Ta bort skatten på egenproducerad solel - Centerpartiet

C vill slopa skatt för egenanvändning av solel (di.se)

Fastighetsägaren NREP tillsammans med Axfood bygger Nordens största soltak i Bålsta - Solkompaniet

Vilka är Solelkommissionen?

Solelkommissionen är ett nätverk av fem bolag som tagit strategisk ställning för solel; HSB, IKEA, Vasakronan, Solkompaniet och Telge Energi. Deras övergripande mål är att skapa förutsättningar för en marknadsdriven, snabb utbyggnad av kundägd solel. Först då får vi en långsiktigt hållbar utveckling för solel.

Nyhetsbrev

Vill du få uppdateringar om solceller på mark och tak, nya projekt och nyheter inom solelmarknaden? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Följ oss!

Relaterade nyheter

240223- KAM_komprimerad
Nyheter
Sv
Energilager
Fastighet
2024-02-27

Så hjälper Solkompaniet fastighetsägare realisera sitt solcellsprogram

Hej Ulf, Jesper, Fredrik och Anton! Ni hjälper våra fastighetskunder installera solkraftsanläggningar o...
Årssummering 2023 1080×720 (3)
Nyheter
Sv
Storskalig solkraft
2023-12-18

Summering av 2023

2023 var både spännande och utvecklande för Solkompaniet. Här delar vi med oss av några riktiga ljuspunkter
Helena cop1080x720 (4)
Nyheter
Sv
Storskalig solkraft
2023-12-14

Helena Fagraeus Lundström kommenterar COP28

Äntligen enades världen och vi har en skrivelse på plats från COP28 som visar oss vägen från fossila brä...