SolkompanietNyheterDela el mellan byggnader solelkommissionens tolkning

Internanat_flerbostadshus

Den 1 januari 2022 trädde den nya förordningen om interna nät i kraft. Solelkommissionen har tillsammans med Fastighetsägarna och Svensk Solenergi tagit fram ett tolkningsdokument för att göra det tydligt hur vi anser att den bör tillämpas. Vi har gjort det dels för att underlätta för alla fastighetsägare som vill veta mer om vad den nya förordningen innebär. Och dels för att påverka Energimarknadsinspektionen, Ei, som är den, som genom att avgöra ett antal bindande besked, ska skapa en praxis om vad som gäller. Förordningen i sig är utmärkt och skapar nya möjligheter för både små och stora fastighetsägare.

Det speciella med denna förordning är att den utgår från en tidigare utredning, Moderna Elnät, och det är utifrån den som Ei ska tolka den nya förordningen. En förordning har ju ingen proposition där man ger vägledning till varför en lag är skriven som den är. Därför blir det ett större utrymme för tolkning.

- Ei har ännu inte kommit med något bindande besked, men de har sagt i samtal med oss, att de ska ha en ”positiv tolkning” det vill säga att förordningen verkligen ska öppna upp för kunderna att dela solel och lagring. Förordningen är ett första steg i att skapa förutsättningar för energigemenskaper, nästa steg är att få till ett regelverk för virtuella nät. Något som vi i Solelkommissionen drivit sedan utredningen Moderna elnät var igång. Spännande tider väntar.

Johan Öhnell, initiativtagare Solelkommissionen

Ladda ner: Tolkning av de nya undantagen från kravet på nätkoncession - IKN

Läs mer om och ansök om bindande besked om undantag på Energimarknadsinspektionen:
Undantag från kravet på nätkoncession – IKN

Vad är Solelkommissionen?

Solelkommissionen är ett nätverk med ambitionen om att skapa bättre förutsättningar för den svenska solelbranschen. HSB, IKEA, Solkompaniet, Telge Energi och Vasakronan har tillsammans antagit ett mål om att det i Sverige år 2030 ska produceras 30 TWh (miljarder kilowattimmar) solel. För att nå dit behöver vi ha en nationell solelstrategi. Och göra klart reformen för att skapa förutsättningar för att även de som bor i lägenheter ska kunna vara delägare i solel.

Nyhetsbrev

Vill du få uppdateringar om solceller på mark och tak, nya projekt och nyheter inom solelmarknaden? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Följ oss!

Relaterade nyheter

240223- KAM_komprimerad
Nyheter
Sv
Energilager
Fastighet
2024-02-27

Så hjälper Solkompaniet fastighetsägare realisera sitt solcellsprogram

Hej Ulf, Jesper, Fredrik och Anton! Ni hjälper våra fastighetskunder installera solkraftsanläggningar o...
Årssummering 2023 1080×720 (3)
Nyheter
Sv
Storskalig solkraft
2023-12-18

Summering av 2023

2023 var både spännande och utvecklande för Solkompaniet. Här delar vi med oss av några riktiga ljuspunkter
Helena cop1080x720 (4)
Nyheter
Sv
Storskalig solkraft
2023-12-14

Helena Fagraeus Lundström kommenterar COP28

Äntligen enades världen och vi har en skrivelse på plats från COP28 som visar oss vägen från fossila brä...