liten_solpark-2-810×405

I somras fick Energimarknadsinspektionen (Ei), i uppdrag av regeringen att utreda om det gick att höja gränsen för att betala inmatningsavgift från 1,5 megawatt till 2,3 megawatt. Syftet var att regeringen vill kompensera de tidiga investerarna i vindkraft som drabbats av förlorade intäkter när elcertifikatsystemet ändrats i grunden. Utredningen ska vara klar 31 mars 2021.

Ei har i sin utredning kommit fram till att det inte är lämpligt att utöka undantaget, utan tittar nu på alternativa sätt att kompensera de som byggde vindkraft kring år 2010. Ei är också inne på att 1,5 MW-gränsen bör tas bort när vi närmar oss år 2030.

Solelkommissionen anser att 1,5 MW-gränsen är mycket viktig för att skapa förutsättningar för mindre solelparker och att det är ytterst olämpligt att ta bort detta undantag som gällt sedan 1980-talet och varit viktigt för att underlätta för både småskalig vatten- och vindkraft. Självklart behöver undantaget finnas kvar för att få igång mindre solelparker när den utvecklingen precis är på väg att ta fart. Undantaget måste också ses i skenet av att både investeringsstödet till solceller och elcertifikatintäkterna togs bort hösten 2020.

- Frågan om undantaget har varit med i fem olika utredningar de senaste 20 åren, men ingen regering har gått vidare med förslagen och tagit bort undantaget. Solelkommissionen kommer självklart arbeta för att det inte ska denna gång heller och är optimistisk med att både regeringen och riksdagen inte vill stoppa de mindre solelparkerna, säger Johan Öhnell, ansvarig för Solelkommissionen och ordförande i Solkompaniet.

Läs regeringens utredningsdirektiv (pdf)

Vad är Solelkommissionen?

Solelkommissionen är ett initiativ som består av fem bolag som tagit strategisk ställning för solel; HSB, IKEA, Vasakronan, Solkompaniet och Telge Energi. Vi arbetar tillsammans för att förutsättningarna för solel ska förbättras.

Läs mer om Solelkommissionen

Nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad på senaste nytt inom solelmarknaden!
Samtycke(Obligatoriskt)

Följ oss!

Relaterade nyheter

Montera solceller på tak
Nyheter
Solceller på mark
Solceller på tak
2022-06-22

Regeringen: ”Alla byggnader som kan bidra till ökad elproduktion genom solpaneler ska göra det”

Samhällets ökande elektrifiering och att vi vill öka andelen förnybar el gör att vi behöver fortsätta by...
Kärrbo-1
Nyheter
Solceller på mark
Solparker
2022-06-16

Almedalen 2022: Solkompaniet arrangerar seminarier

Innan det är dags för sommarledigheter går Almedalsveckan traditionsenligt av stapeln. Solkompaniet är å...
Bild
Nyheter
Utbildning
2022-06-16

Free class for Ukrainian refugees in Sweden

Solelskolan now offers a free class for Ukrainian refugees in Sweden. No previous experience is needed....
+

Har du en lämplig yta för att sätta upp solceller?

Med kunden i fokus levererar vi kvalitetssäkrade tjänster och produkter för långsiktig hållbarhet. Kontakta oss idag!

Kontakta oss