DSC_0818

Tekniken finns. Världen kan ställa om till ett helt förnybart energisystem innan 2050. Detta ska möjliggöras genom bland annat satsningar på vind- och solenergi samt energilagring. Det menar forskare världen över.

Internationella forskare har sammanfattat hundratals studier och kommit fram till att ett 100 procent förnybart energisystem är möjligt på global, regional så väl som nationell nivå. Detta ska vara möjligt år 2050, men kan även ske innan dess.

Sven Teske är biträdande professor vid tekniska universitet i Sydney (UTS). Han menar att vi redan nu har teknologin som krävs för att skapa ett fossilfritt energisystem, och att det är ekonomiskt genomförbart.

- Forskningen visar att vi redan nu har teknologin som behövs för att skapa ett globalt energisystem helt baserat på förnybara energikällor. Det är både ekonomiskt och tekniskt möjligt.

"Alla byggnader som kan bidra till ökad elproduktion genom solpaneler ska göra det"

Den svenska regeringen presenterade i juni månad ett kraftpaket med förslag om att säkra upp tillgången på billig el i Sverige. Regeringen vill bland annat se att "alla byggnader som kan bidra till ökad elproduktion genom solpaneler ska göra det", något som vi på Solkompaniet anser vara ett steg i rätt riktning. Däremot är skatten för egenanvändning av solel ett hinder för utbyggnad. För att accelerera omställningen i Sverige ser vi att skatten behöver tas bort helt och hållet, precis som i Danmark och många andra EU länder. Idag går gränsen vid 500 kW, vilket gör att många fastigheters tak inte utnyttjas fullt ut trots att kapaciteten för större anläggningar finns liksom behovet av mer förnybar solel i fastigheten.

Gör solparker till ett väsentligt samhällsintresse

I Solelkommissionens och Solkompaniets seminarium under Almedalsveckan 2022 ”Kan solparker bli en del av Svensk elproduktion”, var två av huvudfrågorna behovet av ett nationellt mål för solparker till 2030 och att göra dem till ett väsentligt samhällsintresse.

Solparker står för endast 5 procent av den installerade solelen i Sverige, jämfört med upp till 60 procent i andra länder, trots att Sverige har utmärkta förutsättningar. Vi har gott om mark och ett elnät i södra och mellersta Sverige som snabbt kan ansluta solparkerna. Allt för att få fart på utvecklingen som stannat upp, beroende på att samrådsprocessen hos Länsstyrelserna haltar. I publiken fanns bland annat landshövdingen i Hallands län, Britta Benzler som gav en målande bild varför det behövs en tydlighet från politikernas sida på nationell nivå för att Länsstyrelserna ska kunna göra sitt jobb. Hallands län, som verkligen visar vägen för förnybar energiproduktion, har den högsta installerade effekten per capita, följt av Södermanlands län och Gotlands län.

Mer läsning

Regeringen: "Alla byggnader som kan bidra till ökad elproduktion genom solpaneler ska göra det" | Solkompaniet

Fullsatt i Almedalen om solparker | Solkompaniet

Almedalen 2022 - Länsstyrelsen Hallands tankar om Solceller på Marken | YouTube

SVT: Halland producerar mest solenergi per person i Sverige | Solkompaniet

Källor

Hämtad 2022-08-12, kl. 08.23: Nu är forskare överens: Världen kan nå ett system med 100 procent förnybar energi före 2050 – Klimat – svenska.yle.fi

Hämtad 2022-08-12, kl. 09.39: Kraftig ökning av installerade solcellsanläggningar (energimyndigheten.se)

Nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad på senaste nytt inom solelmarknaden!
Samtycke(Obligatoriskt)
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Följ oss!

Relaterade nyheter

elnat_-1-810×405
Nyheter
Batterier
2022-09-23

Nu färdigställs jättebatteri i Varberg

Varberg Energi har länge legat i framkant med att testa ny teknik. Redan för sex år sedan investerade de...
Att-bygga-en-solelpark
Nyheter
Pressmeddelanden
Solceller på mark
Solparker
2022-09-20

Solkompaniet och Niam samarbetar i miljardsatsning på solparker

Solkompaniet har ingått ett ramavtal med Niam genom infrastrukturfonden Niam Infra Fund för att utveckla...
DSC_0278
Nyheter
Solceller på tak
2022-08-16

C: ”Slopa skatten för egenanvändning av solel”

Idag produceras det ungefär en terawattimme, TWh, solel i Sverige vilket motsvarar cirka en procent av d...
+

Har du en lämplig yta för att sätta upp solceller?

Med kunden i fokus levererar vi kvalitetssäkrade tjänster och produkter för långsiktig hållbarhet. Kontakta oss idag!

Kontakta oss