Vad händer med solcellsbidraget?
Sedan 2009 har Sverige haft ett investeringsstöd till solceller. Det började med 65 procent och har sedan sänkts successivt till 30 procent av investeringen. Stödet har varit avgörande för att få igång solelutbyggnaden i Sverige och de senaste åren har den totala budgeten för stödet höjts för att möta det ökade intresset för solel. Priserna för solceller har fallit under 2017 och 2018 tack vare borttagandet av importtullar inom EU. Och de högre elpriserna de senaste åren gör också att solelkalkylen påverkas positivt.
Solelkommissionen anser därför att investeringsstödet på sikt kan avslutas, men det måste fasas ut med en klar och tydlig tidplan. Det är avgörande att de som söker stöd vet att de kommer att få ta del av det, annars har stödet ingen effekt. Därför behövs en treårig plan för avvecklingen av stödet. I den budget för 2019 som riksdagen tog beslut om i december halverades budgeten för stödet, samtidigt som man föreslog att nivån sänks till 15 procent.
Nu när vi fått en ny regeringen kommer vi snart få reda på vad som gäller. Regeringens egen budget innehöll ju en oförändrad nivå på 950 miljoner kronor och inga förslag på sänkning stödnivån!
Solelkommissionen har nyligen träffat Patrik Engström och Monika Haider, energipolitiska talespersoner för (S), som sitter i Näringsutskottet i Riksdagen. Det är helt klart att de ser vikten av solcellsstödet och att inte göra så tvära kast som det nu blev. Frågan om hur mycket mer pengar som vårbudgeten kommer innehålla för solceller bereds just nu i departementet tillsammans med procentnivåerna.
Solelkommissionen trycker på att det är viktigt med snabba besked och att få en treårsplan för solcellsstödet. Vårt förslag är:
- Beslutar om en sänkt stödnivå till 15 procent. Den halverade stödnivån ska gälla under kommande tre år och upphöra år 2022.
- Beslutar om att i vårbudgeten anslå de budgetmedel som krävs för att alla som sökt stöd under 2018 och söker under 2019 ska få ta del av stödet.
- Inför en SolRot som kan ersätta investeringsstödet till villaägarna.
Antalet ansökningar ökar
Glädjande nog fortsätter ansökningarna om solcellsstöd att komma in. I januari 2019 steg antalet ansökningar med 63 procent jämfört med samma månad 2018! Det visar att stödet är efterfrågat. Vår rekommendation är självklart att söka stöd så snart som möjligt.
Ansök om investeringsstöd via Boverkets e-tjänst
Om Solelkommissionen
Solelkommissionen är ett nätverk som består av HSB, JM, Telge Energi, Vasakronan och Solkompaniet. Vi arbetar för att förbättra förutsättningarna för solel.
Läs mer om Solelkommissionens arbete
Läs mer om vad vi tidigare skrivit om investeringsstödet till solceller:
- 13 december 2018: Hur blir det med solcellsstödet?
- 4 december 2018: Solcellsstödet även med i (M)s budget
- 15 november 2018: Solcellsstödet med i övergångsbudgeten
- 29 oktober 2018: Stora förenklingar vid sökandet av solcellsstöd
Nyhetsbrev
Vill du få uppdateringar om solceller på mark och tak, nya projekt och nyheter inom solelmarknaden? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!